Zvijezda istanbulskog sajma IDEF – Hovercraft ubojica nosača aviona

Ruski raketni hovercraft „Bora“ projekta 1239, brod koji lebdi na zračnom jastuku, iz sastava Crnomorske flote RF, našao se u centru pažnje svih vojnopomorskih stručnjaka na Međunarodnom sajmu industrije obrane (IDEF) 2013. u Istanbulu.

Brodovima projekta 1239 (od kojih su izgrađena tek dva) ostvaren je pravi prodor u području vojne brodogradnje. Brodovi su prvotno zamišljeni kao jurišni nosači raketa koji mogu probiti obrambeni sustav nosača aviona i potopiti taj plovni aerodrom. Prvi put u povijesti uspješno je postavljeno osam teških protubrodskih raketa na brod koji lebdi na zračnom jastuku – na tzv. lebdjelicu (hovercraft). Ranije se takvo što smatralo nemogućim, prije svega zato što brodovi tog tipa imaju manje dimenzije i uz to su prilično nestabilni pa bi trzaj snažne rakete pri ispaljivanju mogao lako prevrnuti takvo plovilo.

fotografija: Aleksander Mazurkević, RIA Novosti
Dok se kreće na zračnom jastuku hovercraft „Boru“ gotovo je nemoguće zaustaviti. Naime, glave samonavođenih protubrodskih raketa koje se nalaze u arsenalu pomorskih snaga NATO-a nemaju mogućnost pratiti metu koja se kreće brzinom od gotovo 90 km/h.

Raketni hovercraft „Bora“ projekta 1239 građen je od dva uska trupna dijela (nalik katamaranu) međusobno spojena platformom dužine oko 64 a širine 17,2 metra. Trup broda napravljen je od posebne lagane i vrlo čvrste legure aluminija. Zračni jastuk stvara se kad se od naprijed spusti polukruti štit („pregača“), a u prostor (kavernu) između dvodijelnog trupa upuhuje se zrak.

Hovercraft projekta 1239 odlikuju izvanredne osobine. S jedne strane to je stabilni katamaran sposoban za brzinu do 20 čvorova, a s druge strane brza lebdjelica s maksimalnom brzinom od više od 50 čvorova. Uz deplasman od svega 1050 tona ukupna snaga pogonskih agregata iznosi 56.000 konjskih snaga. Posjeduje dva dizel-motora jačine od po 10.000 konjskih snaga za kretanje u režimu katamarana i dvije plinske turbine ukupne jačine 36.000 konjskih snaga za kretanje u režimu lebdjelice.

Budući da ima dvije zasebne pogonske jedinice za krstarenje i za kretanje punom brzinom, koje inače mogu raditi pojedinačno i zajedno, ovaj brod posjeduje tri glavna režima hoda (katamaran, lebdjelica 1 i lebdjelica 2) što jamči gotovo stopostotno kretanje u svakoj situaciji. Osim toga, može se kretati i kada mu je glavni pogon potpuno isključen. Hovercraft se samo uz rad motora-ventilatora može kretati uz vjetar (7 m/s) brzinom od 3 čvora zahvaljujući protoku zraka iz zračnog jastuka na krmi.

Glavno ubojito sredstvo hovercrafta sustav je supersoničnih protubrodskih raketa „Moskit“. Rakete se nalaze u dvije četverostruke raketne jedinice koje se nalaze s lijeve i desne strane. Protuzračnu obranu broda čine protuavionski raketni sustav „Osa MA“ i dva šestocjevna automata AK-630M kalibra 30 mm. Na pramcu se nalazi univerzalno automatsko artiljerijsko oruđe AK-176 kalibra 76,2 mm.

Prvi put u povijesti uspješno je postavljeno osam teških protubrodskih raketa na brod koji lebdi na zračnom jastuku. Salva od osam raketa „Moskit“ može uništiti svaki suvremeni ratni brod, uključujući i nuklearni nosač aviona. Stoga je „Bora“ bila u centru pažnje svih vojnopomorskih stručnjaka koji su se okupili na sajmu IDEF 2013 u Istanbulu.

« Vrati se na prethodnu stranicu