Znanstvenici sve bliže stvaranju samoobnovljivog izvora energije

Iako se ruski proračun puni uglavnom iz prihoda od izvoza prirodnih resursa, znanstvenici jednog moskovskog instituta pokušavaju stvoriti samoobnovljivi izvor energije. Zajedno s kolegama iz Njemačke, Novog Zelanda, Kanade i Irana rade na novoj metodi koja može spasiti čovječanstvo od ovisnosti o nafti.
Znanstvenici su već otkrili katalizator koji razdvaja vodu na kisik i vodik na isti način kao što to rade biljke – pomoću fotosinteze. Radi se o spoju mangana koji je idealan za umjetnu fotosintezu, jer dolazi iz prirode i ne narušava uspostavljenu ravnotežu.

energije
Zahvaljujući ovom otkriću, znanstvenici smatraju da će u budućnosti automobili voziti ne na benzin, već na tekući vodik. Jedno takvo punjenje bilo bi dovoljno za udaljenost od dvije ili tri tisuće kilometara, tvrde znanstvenici. Fotosinteza pretvara svjetlost u energiju uz učinkovitost pretvorbe veću od 90%, dok je prosječna učinkovitost kod solarnih ćelija 16%.
Do otkrića su došli znanstvenici s Instituta za biljnu fiziologiju Timirjazev Ruske akademije znanosti sa svojim inozemnim kolegama.

“Do sada nije bilo moguće stvoriti uvjete za izdvajanje vode,“ rekao je voditelj laboratorija za globalnu ekologiju fotosinteze Instituta za biljnu fiziologiju Pavel Voronin. „Katalizator će dijeliti vodu na kisik i vodik, a mi ćemo početi dobivati obnovljivu energiju. Kada će to moći biti učinjeno na industrijskoj razini, doći će do revolucije u energetskom sektoru, jer je Sunce prirodan i neiscrpan izvor energije, a voda prirodan i neiscrpan izvor elektrona.”

Znanstvenici, međutim, upozoravaju da ne treba očekivati da će se ovo otkriće uskoro početi primjenjivati u praksi. Prvo je potrebno dekodirati proces odvajanja kisika iz molekule vode i razumjeti princip oksidacije vode tijekom fotosinteze. Prema riječima ruskih i inozemnih znanstvenika, oni prvo trebaju stvoriti strukturu lista nakog čega mogu pokušati implementirati svoj model u proizvodnju.

“U budućnosti će količina vodika proizvodena metodom fotosinteze biti dovoljna da se rastopi u velikim količinama i koristi u vodikovim motorima,” rekao je zamjenik direktora Instituta za biljnu fiziologiju Vladimir Cidendambajev.

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

Izvor: https://hr.rbth.com

« Vrati se na prethodnu stranicu