Zdjelarevićev oproštaj s Brodskim Stupnikom!


Već neko vrijeme s različitih mjesta do mene su dopirale informacije o gašenju posla jednog od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj Davora Zdjelarevića. Sve priče su se svodile na jedno – ruski partneri, koji su prije nekoliko godina dodatno investirali u proširenje vinograda u Brodskom Stupniku, u potpunosti su izbacili Zdjelarevića iz vinskog posla, isplatili ga i preuzeli jedno od najljepših imanja u Hrvatskoj.

    Istina je da sam prodao hotel i vinariju te da sam, praktički, nekretninski izašao iz posla. No, zadržao sam etiketu i moji bivši partneri od Nove godine više neće moći prodavati vino pod nazivom Zdjelarević! Tada se ja vraćam u vinski posao i moja etiketa će se zvati Zdjelarević vina Selekcija. Restrukturiram svoje poslovanje, neću više biti u Brodskom Stupniku, selim se u Baranju, Istru i Dalmaciju, rekao mi je Davor Zdjelarević.

Ovaj poznati vinar, autor nekih od najljepših hrvatskih vina poput Naguala, teško se miri sa činjenicom da više nije u posjedu vinograda i hotela koji su napravljeni na njegovoj djedovini. Stoga i ne želi reći konačno “zbogom” vinskoj priči koju živi “cijeli život”.

    Ja se nikada ne predajem! Moja nova vinska priča bit će priča cijele Hrvatske, jer ću raditi s vinima iz svih hrvatskih vinogorja. Također ne odustajem ni od ideje da napravim Grand Balkan Cuvée. Pitanje je samo hoće li ta kupaža biti uistinu s vinograda u Brodskom Stupniku na kojima su zasađene te sorte ili ću do Grand Balkan Cuvéea morati doći suradnjom s vinarima s područja na kojima oni uzgajaju te sorte, priča Davor Zdjelarević.
 ZDJELAREVIĆ, Davor – Grand Balkan Cuvée, buduća balkanska vinska senzacija!

Za područje Brodskog Stupnika Nikola Mirošević, dugogodišnji profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta, davno je ustvrdio da je najbolje za uzgoj vinove loze u kontinentalnoj Hrvatskoj. Davor Zdjelarević, jedan od prvih hrvatskih vinskih privatnika, koji je u tome poslu od 1985. godine, mišljenje uglednog profesora razvidno je odlučio dokazati na najbrutalniji način. Naime, Davor Zdjelarević uskoro kreće sa svojim životnim projektom, pokusnim vinogradom na tri hektara na kojem će posaditi čitav niz autohtonih bijelih sorata s područja bivše Jugoslavije. Tako će već ove godine u Brodskom Stupniku posaditi pošip, a vrlo brzo će ga slijediti slovenska rebula, istarska malvazija, krčka žlahtina, moslavački škrlet, hercegovačka žilavka, makedonska tamjanika i srpska morava.

    U svemu će vrlo vjerojatno kao partneri sudjelovati i vinari iz tih regija te će oni na neki način biti i kumovi projekta. Evo, pošipu će kumovati Antun Plenković, koji je i dao cijepove te sorte za sadnju. Ovdje je kvalitetna zemlja i nema šanse da bilo koja sorta s bilo kojeg dijela svijeta tu ne uspije! Nedavno je rađeno jedno istraživanje o najboljim svjetskim lokalitetima za uzgoj pinota crnog i među prvih pet mikrolokacija stručnjaci su izabrali područje Brodskog Stupnika. Znate, veliki hendikep ovoga područja je što ovdje nema dovoljno vinara koji bi sa svojim vinima na tržištu cijele Hrvatske izgradili identitet vinogorja, pogotovo u odnosu na proklamirani potencijal, priča Davor Zdjelarević.

Cilj projekta, dosad nezabilježenog na ovim prostorima, bit će velika kupaža svih tih sorata, a zvat će se Grand Balkan Cuvée!
Davor Zdjelarević tvrdi da je takva kupaža „unaprijed prodan proizvod“ s kojim misli opskrbiti najbolje restorane bivše države.

    Naravno, vino mora biti beskompromisno dobro! Namjeravam proizvesti nekih deset tisuća butelja toga vina, a do završnog proizvoda doći ću za pet godina, priča Davor Zdjelarević.

Pripreme za „posao života“ u punom su zamahu. Niču novi vinogradi, u procesu je sadnja novih dvadeset i pet hektara, tako da će u konačnici najveći vinar iz Brodskog Stupnika imati pedeset hektara pod lozom. Kreće i izgradnja novoga podruma od dvije tisuće četvornih metara, tako da će, umjesto postojećih dvjesto pedeset tisuća boca godišnje, imati kapacitet od šesto tisuća litara! Niknut će teniski tereni, četiri luksuzne kućice s bazenom…

    Sve su to ideje za ponuditi nekakve unikatne proizvode! Jer, budućnost je samo u osobnom identitetu proizvoda. Kao što sam uspio napraviti vrhunsku kreaciju s Nagualom, koji je kao kupaža, i bijela i crna, uspio zaživjeti i postati jedna od mojih prepoznajnica, tako će, jamčim vam, biti i s Grand Balkan Cuvéom, priča Davor Zdjelarević.

Zanimljivo je napomenuti da je upravo Nagual 2007., posebno bijeli, koji je kao kupaža chardonnaya i sauvignona meni osobno među najdražim hrvatskim vinima, nakon početne cijene od sto šezdeset i pet kuna pa pada na sto pet kuna, doživio meteorski uspon te sada u Zdjelarevićevoj vinoteci u Brodskom Stupniku košta – dvjesto dvadeset tri kune!
Davor Zdjelarević preslaguje kockice i za svoj nastup na hrvatskom tržištu, jer od jeseni pokreće novu distributivnu tvrtku koja kreće s uvozom najboljih vinskih brandova s područja bivše Jugoslavije.

    Uvozit ću vina iz srpskih vinarija Aleksandrović, Radovanović, makedonske Popove kule i Chateau Kamnika. Bit će to isključivo vina s Balkana, ne zanimaju me nikakva vina iz svijeta, priča Zdjelarević.

No, to nije ni približan kraj aktivnostima koje trenutno okupiraju ovoga nekadašnjeg kuharskog šegrta Branka Ognjenovića i Steve Karapandže. Upravo će s Ognjenovićem pokrenuti akademiju za naobrazbu vrhunskog kadra za ugostiteljstvo koje će, kasnije, preko agencije, koju će također pokrenuti, zapošljavati na Jadranu ili gdje se već ukažu potrebe. U Zagrebu uskoro otvara svoj restoran, kao i agenciju za vinski turizam.
Njegovi ruski partneri ga u svemu podržavaju i spremni su uložiti u ostvarenje svih projekata oko četiri milijuna eura.
S druge strane, premda izgleda kao da njegova aktualna vinska proizvodnja stagnira ili ne postoji, Davor Zdjelarević hvali se gotovo najboljim poslovnim uspjesima koje je postigao u svojoj vinarskoj karijeri. Trgovačkom lancu Lidl prodao je trideset i pet litara robne marke Graševina, cjelokupnu proizvodnju Klinke izvezao je u Poljsku, nedavno je u zagrebačkim Dobrim vinima javnost prvi put upoznao da je iz njegova podruma izišao jedini porto proizveden uopće na ovim prostorima (2001. godina, 18,5 posto alkohol). No, porto nije u prodaji, kao ni Injin izbor, jedinstvena kupaža tri sorte (rajnski rizling, rizvanac i manzoni)…

    Neke stvari poput Injina izbora radim samo jednom, kao unikat! Inače, nemam rizvanac, a rizvanac u kupaži kupio sam u jednom vinogradu na području Klokočevika, imao je petnaest posto alkohola, moćan do bola, ali bez kiselina. Rajnski rizling sam po sebi ima jače kiseline pa sam ga zato prvo dodao rizvancu. Potom sam dodao manzoni. I, eto, napravio sam na kraju vrlo kreativno vino. I porto, koje se kod mene zove Port, napravio sam na klasičan način na koji se radi ta vrsta vina i proizveo sam ga u samo tisuću boca, priča Zdjelarević.

Izvor: www.zeljko-vinskeprice.blogspot.com

Planirate li putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje s Atlantis Travel

 

« Vrati se na prethodnu stranicu