Zbog uvođenja viznog režima Rusi manje kupuju nekretnine u Hrvatskoj

Uvođenje viznog režima za državljane Ruske Federacije i zemlje ZND-a odrazilo se ne samo na smanjen broj turista iz tih zemalja već i na smanjenje interesa za kupovinu nekretnina. Naime, kako su primijetili u istarskim agencijama za nekretnine, Rusi se u odnosu na prošlu godinu manje zanimaju za nekretnine. Osim viznog režima situaciju još dodatno komplicira složena procedura kupovine nekretnina za strance.

Rusi za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj moraju otvoriti firmu. Iako Rusi imaju dovoljno novca za kupovinu stana ili kuće u Hrvatskoj, država im to ne dopušta. To se ne odnosi samo na ruske kupce, nego i na druge države izvan EU-a. Nedavno su kineski kupci bili zainteresirani za kupovinu vile u Istri. No budući da nisu dobili konkretni odgovor o proceduri kupovine, odustali su od posla.

Kako prenosi SEEbiz.eu, trenutno se vode pregovori oko mogućnosti kupovine hrvatskih nekretnina za ruske kupce kao fizičke osobe. Veleposlanik Igor Pokaz očekuje pozitivnu odluku krajem 2013. godine. To bi utjecalo na povećanje broja ruskih kupaca. U tom bi se slučaju Hrvatska mogla natjecati s drugim državama za ruskog kupca. “Ne treba očekivati veliki rast vrijednosti nekretnina na račun ruskih kupaca, no pozicije ruskih kupaca učvrstit će se s pojednostavljenjem procedura kupovine. Dakle, Hrvatska na duže staze može postati najpopularnije središte za kupovinu nekretnina, tim više jer će ući u Europsku uniju”, smatra Viktorija Samuseva.

Druge europske države (npr. Bugarska, Španjolska, Crna Gora) automatski osiguravaju stranim vlasnicima nekretnine dozvolu boravka i pojednostavljenju proceduru dobivanja kupljene nekretnine, pa čak i mogućnost cjelogodišnjeg boravka na području države, u Hrvatskoj se stranci ne mogu nalaziti na području države tijekom čitave godine ni onda kada su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj.

Rusi se zanimaju za luksuzne nekretnine ili starinske zgrade koje se moraju restaurirati. U tom slučaju uzimali bi lokalne kompanije te bi se na taj način razvijala nacionalna ekonomija. Međutim, Rusi zasad ne mogu ostvariti svoje interese zbog pravile Europske unije, a time je na gubitku prvenstveno Hrvatska.

Izvor:  SEEbiz.eu i Balkan.pro

« Vrati se na prethodnu stranicu