Zašto je Rusiji važan BRICS

Donedavno je BRICS bio sjedinjen samo fantazijom bivšeg glavnog ekonomista banke Goldman Sachs Jima O’Neilla, koji je 2001. godine smislio ovu skraćenicu kako bi označio ekonomije s najbržim tempom rasta na svijetu i ujedno ponudio klijentima novi objekt za investicije.

Briks

Rusija ima posebne odnose sa zemljama BRICS-a. Naime, upravo je Moskva došla na ideju da organizaciji udahne politički život čime su pokazali Sjedinjenim Državama i EU da ima i druge utjecajne partnere. BRICS je zasada najpoznatiji po pokušaju da stvori alternativu bretonvudskim temeljima svjetske financijske arhitekture u kojoj dominira Zapad.

Teme kojima će se baviti ova organizacija tijekom čitave godine priprema jedna zemlja, a odluke vezane za njih donose se u drugoj zemlji. Kremlj je još početkom godine zamolio sve federalne službe da pripreme svoje prijedloge za suradnju u okviru BRICS-a, tako da lista tema summita u Ufi već sadrži 130 točaka.

Predsjedavanje BRICS-om će omogućiti Moskvi da se pozicionira kao članica udruženja koje predstavlja alternativu globalnom svjetskom poretku. Nalazeći se u društvu najveće svjetske ekonomije i dinamičnih lidera Južne Azije, Latinske Amerike i Afrike, Moskva može samouvjereno izjaviti da nema namjeru vratiti se u G-8, čak i ako bi je pozvali da se vrati.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu