Zašto je grad na Nevi najbolja kulturna destinacija na svijetu?

Sankt Peterburg: Zašto je grad na Nevi najbolja kulturna destinacija na svijetu?

Teatru Alexandrinsky možete se diviti i izvana, ali naša preporuka je da se “isprsite”, kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju…
Ruski ljepotan nedavno je prema izboru portala World Travel Awards proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na svijetu. Neke od razloga zašto je to tako donosimo u ovoj priči.
teatru-alexandrinsky
Sankt Peterburg, grad značajan za povijest zemlje i drugi grad po veličini u majčici Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. stoljeća. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prijestolnicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

U grad su na carev poziv stigli najbolji arhitekti iz cijele Europe koji su sagradili jedan od najmodernijih i najljepših gradova. Mnoge građevine podsjećaju na one u Parizu, jer je car “bio lud” za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palače i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posjetitelja.

Da više ne duljimo, predstavljamo vam nekoliko stvari koje morati napraviti u Sankt Peterburgu.

Kazanska katedrala

Ovo remek djelo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekt Andrey Voronikhin, zbilja je šteta preskočiti. Sagrađena je u 19. stoljeću, za vrijeme komunizma služila je kao muzej, no prvobitna namjena vraćena joj je 1992. godine.
kazanska-katedrala
Alexandrinsky teatar

Možete mu se diviti i izvana, ali naša preporuka je da se “isprsite”, kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

main-stage-of-the-alexandrinsky-theater-in-st-petersburg

Groblje Tikhvin

Rusija je svijetu dala more umjetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živjeli su u Sankt Peterburgu. Ovdje su na kraju i pokopani, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

tikhvin-cemetery

Muzej Kunstkamera

Posjetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata, tako da, zbilja ga se isplati vidjeti.

Bijele noći

Ukoliko putujete u lipnju, nemojte propustiti Festival bijelih noći. Zbog svoje zemljopisne lokacije, u lipnju u gradu gotovo i nema mraka, a od svibnja do srpnja, održava se festival prepun koncerata, vatrometa…
white-night
Opustite se u “Marsovom parku”

Park nazvan po rimskom bogu rata smjestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više ne budete htjeli otići.

marsov-oark

Krstarica Aurora

Naučite sve o ruskoj vojnoj povijesti u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na rijeci Nevi.

Ermitaž

Jedan od najslavnijih i najvećih svjetskih muzeja svoje je mjesto našao u Sankt Peterburgu. Na njega zbilja ne treba trošiti riječi, jer ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne vidite papu.

 

Save

Save

Save

Save

« Vrati se na prethodnu stranicu