Zarubežnjeft protiv onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu

„Za što kvalitetniji razvoj rješavanja problema u Slavonskom Brodu važna je suradnja s resornim ministarstvom u BiH i sa samom  Rafinerijom u Brodu. Kroz iskustvo u rafinerijama u Sisku i u Rijeci i dosadašnje sastanke znamo da je jedino trajno rješenje problema modernizacija rafinerije, stoga smo problem digli na razinu na kojoj definitivno postoji mogućnost njegovog rješavanja, i financijska sredstva i poslovna volja“,  rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u izjavi za medije nakon sastanka s Alexanderom Y. Voroninom, zamjenikom generalnog direktora tvrtke Zarubežnjeft, u čijem je vlasništvu rafinerija Brod. 

Zamjenik generalnog direktora ruske kompanije je  Zagreb došao upravo na poziv ministra Zmajlovića kako bi razgovarali o interesima Zarubežnjefta u regiji i posebno o planovima i tijeku modernizacije Rafinerije Brod (BiH) koja je u njihovom vlasništvu. „U rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu primaran nam je cilj zdravlje građana Slavonskog Broda koje je ugroženo lošom kvalitetom zraka. No, modernizacija rafinerije bitna je i za građane susjedne države, građane Broda“, istaknuo je ministar Zmajlović.  Naglasio je važnost trajnog rješavanja ovog problema i zatražio garancije da se od  modernizacije Rafinerije Brod ne odustaje, da su za nju osigurana financijska sredstva i da će se učiniti sve da se pojedini koraci ubrzaju. Jedan od prvih koraka koji se moraju ubrzati je postavljanje mjerne postaje u krugu Rafinerije te osiguranje uvida u dosad prikupljene podatke o stanju zraka u Rafineriji Brod. Zamjenik generalnog direktora Voronin izrazio je interes kompanije za širenje posla u regiji, na tržištu Srednje i Istočne Europe a ne samo u BiH, te je s tim u vezi naglasio kako je riječ o kompaniji koja želi poštivati visoke standarde zaštite okoliša. „Planovi za Rafineriju na lokaciji u Brodu su dugoročni te je poštivanje standarda zaštite okoliša preduvjet za ispunjenje ciljeva. Hrvatska, kao susjed,  ali i  buduća članica EU, važan je partner prema kojem se žele ponašati odgovorno, kao i prema zemlji u kojoj se rafinerija nalazi. Rafinerija nafte vrlo je važna industrija i kada postaje dio jedne zajednice važno je uspostaviti s njom dobar odnos. Razumijem zabrinutost ljudi i nismo zadovoljni načinom na koji se dosad vodila komunikacija prema građanima Slavonskog Broda i Broda. Građani imaju pravo na potpunu i točnu informaciju, posebice u slučaju kada je u pitanju zrak kojeg udišu svakoga dana.“ izjavio je Voronin. Dodao je kako se od modernizacije Rafinerije Brod  ne odustaje, a sredstva za modernizaciju su osigurana pa će Zarubežnjeft učiniti sve što je u njihovim mogućnostima za ubrzavanje pojedinih koraka koliko to tehnologija i procesi dopuštaju. „Kompanija Zarubežnjeft će se založiti da se Rafinerija Brod drži ugovorenih rokova modernizacije koje propisuje ekološka dozvola te da na sljedećem sastanku Radne skupine podnese izvješće o statusu modernizacije kao i da osigura uvid u podatke o stanju zraka koji su do sada prikupljeni. Osim toga, Zarubežnjeft će utjecati na to da se Rafinerija u Brodu u potpunosti informira o iskustvima hrvatskih inspektora na projektima u Sisku i Rijeci“, izjavio je Voronin.

Na sastanku je dogovoreno da će Rafinerija Brod na sastanku Radne skupine, planiranom za lipanj, podnijeti izvješće o statusu modernizacije te dati uvid u podatke o stanju zraka koji su do sada prikupljeni. Ministar je dodao da je Hrvatska otvorena prema svim investicijama  iz Ruske Federacije, uz uvjet da su one usklađene s visokim standardima kojima težimo i koje prihvaćamo ulaskom u EU. „Ako se radi o velikim kompanijama poput Zarubežnjefta jasno je kako će se svaka investicija promatrati u kontekstu iskustva koje kompanija ima u regiji, u ovom slučaju  to je Rafinerija u Brodu“ dodao je ministar kao zaključak sastanka. Zarubežnjeft iz Moskve je kompanija u vlasništvu Ruske Federacije i jedan je od ključnih igrača na ruskom tržištu nafte i plina s planovima za širenje u regiji Srednje i Istočne Europe.

« Vrati se na prethodnu stranicu