Vologodska čipka očarala Hrvate

U Zagrebu do 15. svibnja gostuje izložba “Bajkovita čipka Rusije” kao zajednički projekt “Muzeja čipke” Vologodskog državnog muzeja i hrvatske udruge za kulturnu suradnju “Intermezzo”. Otvorenje izložbe u muzeju Mimara održano je 25. travnja uz podršku Vlade Vologodske oblasti, Grada Zagreba i ruske nacionalne manjine u Zagrebu.

Vologodska čipka po prvi se put izlaže u Hrvatskoj. Na svečanoj ceremoniji otvorenja izložbe pozdravni govor održao je Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Robert Markarjan. Naglasio je kako izložba ne samo da upoznaje građane Hrvatske i njihove goste s umjetnošću ruskog pletenja čipke, već također pozitivno utječe na daljnji razvoj kulturnih veza između dviju zemalja. Toplina s kojom je izložba bila primljena u Zagrebu dokazuje da prava umjetnost nadilazi politiku. Virtuozno izrađeni primjerci vologodske čipke pronalaze put do srca promatrača u svakoj zemlji gdje god bili izloženi.”

Predstavnica Ruske nacionalne manjine u vijeću grada Zagreba, Galina Kovačević, u svojem je govoru naglasila kako izložba vologodske čipke ne samo da otvara mogućnosti za dijalog između kultura, već je i privlačno mjesto za druženje članova ruske dijaspore u Hrvatskoj. Na otvaranju izložbe sudjelovali su i drugi posjetitelji koji Rusiju smatraju svojom domovinom. Najtoplije riječi zahvale za organizaciju izložbe izrazili su zagrebački intelektualci koji su također posjetili ceremoniju otvaranja.

Ogromnu zahvalnost izrazio je i direktor muzeja “Mimara” Tugomir Lukšić. On je naglasio da vologodska čipka posjeduje iznimnu umjetničku vrijednost, te da bi svakom muzeju na svijetu bila čast ugostiti takvu izložbu.

“Zahvaljujući organizaciji izložbe “Bajkovita čipka Rusije” europska publika se preko vologodske čipke može upoznati s Vologdoj i Vologodskoj oblasti. Središnji izložbeni eksponat je pano “Svetinje Vologde” Angeline Rakčeve u kojoj umjetnik predstavlja Vologdu kao pravu prijestolnicu čipke naše zemlje – zajedno s crkvama i zvonicima autor je oslikao figuru čipkarice kao simbol grada. Veliki panoi i podmetači “Slavlje”, “Sjeverna rapsodija”, “Jagoda”, “Ljetni cvijetovi” stvaraju u izložbenim dvoranama atmosferu čarobne zemlje čipke. Izložbu nadopunjuju i odjevni čipkasti predmeti – plaštevi, haljine, bluze, šalovi”, kazala je voditeljica Muzeja čipke grada Vologde Julija Evseeva.

Izložba “Bajkovita čipka Rusije”  biti će otvorena do 15. svibnja.

Izvor: wologda.ru

Upoznajte Vologodsku oblast i ljepote središnje i sjeverozapadne Rusije krstarenjem po rijeci Volgi! Naša ponuda krstarenja iz St. Peterburga i Moskve zadovoljit će i najzahtjevnije putnike, a doživljaji Rusije zasigurno će Vam ostati u posebnom sjećanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu