Vlada preuzima plaćanje najma ruske ambasade u Zagrebu

Rusi financiraju trošak hrvatske ambasade u Moskvi, pa već godinama traže reciprocitet. Jedan od problema koji godinama zateže hrvatske odnose s Ruskom Federacijom, smještaj njihovog diplomatskog predstavništva u Zagrebu, biti će riješen ovih dana.

Hrvatska država s 2 milijuna kuna godišnje financirat će najam zgrade ruskog veleposlanstva na sadašnjoj lokaciji u Bosanskoj ulici na Črnomercu. Odobrenje za zaključenje ugovora o najmu s vlasnicima atraktivne vile Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dalo je Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a prema odluci, zakup od 18 tisuća eura mjesečno uvećano još za PDV plaćat će se prostor zgrade od tisuću kvadratnih metara s pripadajućim zemljištem, potom garaža ispod poslovne zgrade od 45 kvadrata, te garaža i sklonište ukupne površine 139 kvadranih metara.
 
Financiranje troška smještaja za rusko veleposlanstvo, naime, ugovoreno je bilateralnim sporazumom dvije države iz 1993. godine, no u to vrijeme zgrada je bila u posjedu države. U međuvremenu je, pak, kroz postupak denacionalizacije imovine država zgradu vratila u posjed nekadašnjim vlasnicima, obitelji Neumann, kojoj je posljednjih godina najam za vilu plaćan iz ruskog državnog proračuna. Još za mandata bivše predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Rusi su tražili rješenje ovog problema, međutim, nisu bili zadovoljni ponuđenim zamjenskim objektima za veleposlanstvo i rezidenciju ili oni objekti za koje su potencijalno bili zainteresirani nisu imali riješene vlasničke odnose.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu vanjskih poslova, sredstva za financiranje zakupa zgrade za rusko veleposlanstvo osigurana su u hrvatskom državnom proračunu, i to na temelju reciprociteta, jer je i hrvatsko veleposlanstvo na isti način smješteno i financirano u ruskoj metropoli. Sporazumom iz 1993. godine je, naime, usuglašeno da će obje strane osigurati besplatan smještaj za diplomatska predstavništva. Hrvatskoj, kako kažu iz diplomatskih krugova, takvo rješenje i odgovara, jer su troškovi najma nekretnina u Moskvi izuzetno visoki.

Ovakav model u Hrvatskoj se, odgovorili su na naš upit iz Ministarstva vanjskih poslova, primjenjuje se jedino u slučaju Ruske Federacije i objekta u Bosanskoj. Ističu i kako je sklapanje ugovora o zakupu zgrade s  Nenadom, Silvijom i Sandrom Neumann u tijeku. Ugovor će, inače, biti zaključen na godinu dana, no u međuvremenu se, kako neslužbeno saznajemo, pokušava postići novo rješenje. Navodno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi oko jedne nekretnine na Pantovčaku koja je po ocjeni ruskog veleposlanstva adekvatna zamjena za prostor u Bosanskoj.

Izvor: www.poslovni.hr

Planirate li putovanje u Rusiju – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje s Atlantis Travel

« Vrati se na prethodnu stranicu