Vjerovali ili ne, Moskva je prije 50 godina izgledala kao veliko selo

Vjerovali ili ne, Moskva je prije 50 godina izgledala kao veliko selo

Kada promatrate moskovske široke bulevare i visoke nebodere teško možete zamisliti da ovdje nije bilo ničeg urbanog. Ni cesti, ni stambenih blokova, pa čak ni “Starbucksa” ni “McDonald’sa”!

Današnji izgled Moskva duguje prije svega Josifu Staljinu, koji je usvojio plan proširenja grada kako bi što bolje prikazao snagu i moć sovjetske države. To su kasnije prihvatili i drugi sovjetski lideri.

Evo jednog primjera. Do rajona Troparjovo-Nikulino na jugoistoku Moskve može se stići metrom za 20 minuta od centra, i to nije posljednja stanica na ovoj liniji. A prije samo 50 godina tu su se nalazila dva sela – Troparjovo i Nikulino. Danas je ovaj rajon s jedne strane omeđen veličanstvenim Lenjinskim prospektom.

“Moji roditelji su 1969. godine kupili stan u novoj zgradi blizu stanice metroa Jugozapadna. Bilo je čudno što oko metroa nema ničega. Naša ulica je zapravo bila samo niz betonskih ploča”, prisjeća se Moskovljanin Sergej. “Na drugoj strani ulice nije bilo doslovce ničega osim drveća, a kod moje škole je počinjalo polje i iza njega selo. Mnoga djeca iz sela pohađala su našu školu koja je bila izgrađena specijalno za novi rajon.”

Čuvene “hruščovke” (betonske stambene zgrade) koje se sada ruše tek su se počinjale graditi krajem 1950-ih godina u tadašnjem selu Čerjomuški u Moskovskoj oblasti. Mnogi rajoni koji se danas nalaze blizu centra Moskve bili su prepuni drvenih kuća i nalikovali su na selo sve do 1960-ih. Drvene kuće i barake postojale su u blizini centra sve do 1960-ih.

Moskovski metro danas ima 206 stanica. On je samo ubrzao tempo širenja grada. Na glavnim stanicama metroa milijuni putnika svakodnevno presjedaju s linije na liniju, a prije samo pedesetak godina ove su stanice tek bile sagrađene. Na fotografiji je prikazana izgradnja stanice metroa Vihino 1965. godine.

Izvor: //hr.rbth.com

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

« Vrati se na prethodnu stranicu