Veterinarski i fitosanitarni uvjeti za izvoz u Rusku Federaciju

Ruska Federacija drugo je izvozno tržište za poljoprivredno-prehrambene proizvode Europske unije i prvo po vrijednosti za izvoz životinja i proizvoda životinjskog podrijetla poput mesa i mliječnih proizvoda, te voća i povrća. Istodobno je EU važno izvozno tržište za ruske poljoprivredno-prehrambene proizvode, uključujući žitarice i ribarstvo.

Europska unija opskrbljuje Rusku Federaciju proizvodima koji podliježu određenim zahtjevima u veterinarsko-sanitarnom i fitosanitarnom području (SPS), pa se trgovina odvija u skladu s propisima kojima se jamči sigurnost izvezene robe. Uvozni zahtjevi koje izvoznici mogu naći na Internet stranici Europske komisije (EK) postavile su agencije Ruske Federacije – Rosselkhoznadzor i Rospotrebnadzor, ovisno o područjima koje pokrivaju. Od 2010. godine Rusija je uskladila svoje veterinarsko-sanitarne i fitosanitarne norme s Kazahstanom i Bjelorusijom, u okviru carinske unije (CU). Stoga EK pregovara o bilateralnim SPS uvjetima za pojedine proizvode koji uključuju i nadležna tijela država članica zaduženih za kontrolu proizvodnje tih proizvoda. Posebnim sporazumima pod nazivom Memorandumi o razumijevanju uspostavljen je administrativni okvir između EK, država članica i ruske vlasti.

Uvozni zahtjevi te e-mail adrese kojima se izvoznici mogu koristiti za upite te komentare i dodatne informacije o SPS uvjetima za trgovinu između Ruske Federacije, odnosno Carinske unije nazale se na: http://ec.europa.eu/food/international/trade/sps requirements en.htm

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i dr. događanja u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu