Velika gesta Turskog ministarstva vanjskih poslova

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je 24. svibnja kako je njegova zemlja spremna organizirati čarter letove za turiste iz Rusije i Njemačke do nastavka redovitih letova.

Ministar je podsjetio da Turska pregovara o normalizaciji prijevoza s vladama Rusije i Njemačke, a mnogo je onih koji žele otići na turska odmarališta. Delegacije ovih zemalja već su pozvane u Tursku.

“Spremni smo upoznati predstavnike Ministarstva zdravlja, Ministarstva turizma, turoperatora, jednom riječju, sve one koji su uključeni u ovaj sektor s mjerama zdravstvene zaštite u turističkim zonama, hotelima i zračnim lukama u Turskoj”, rekao je gospodin Cavusoglu.

S obzirom da ministar nije dao nikakve detalje u vezi organizacije letova, njegove se riječi do sada mogu smatrati samo svojevrsnom diplomatskom gestom. Iz očitih razloga turski su dužnosnici zainteresirani predstaviti stanje u zemlji u najboljem mogućem svijetlu i nastaviti ispunjavati informativni prostor pozitivnim vijestima o nadolazećoj ljetnoj sezoni.


Prema vladinom planu, sezona odmora u Turskoj bi trebala započeti u lipnju najprije domaćim turizmom, kao i obnavljanjem međunarodnog zračnog prometa s ograničenim popisom zemalja. Gosti iz Rusije očekuju se u srpnju.

Međutim, stručnjaci su sigurni da će u stvarnosti mnogi hoteli ostati zatvoreni ove sezone, jer će u protivnom vlasnici objekata morati isplaćivati plaće zaposlenima, trošiti novac na iznajmljivanje objekata i kupovati proizvode bez ikakvog jamstva da će im ta ulaganja biti isplativa zbog smanjenog broja turista.

Značajno je da su u poslovnim krugovima Rusije i Turske vrlo oprezni u pogledu normalizacije zračnih linija s Rusijom zbog neizvjesene situacije s koronavirusom. Konkretno predsjednik Anex Tourism Group, Neshet Kochkar, sumnja da će ruski turisti putovati u iznozemstvo ovo ljeto. Konačna odluka u svakom slučaju leži na ruskoj vladi.


S pouzdanjem se za sada može reći samo jedno : uvijek će biti zahtjeva za godišnjim odmorom u Turskoj. To potvrđuje i online anketa koju je proveo TourDom.ru ruski portal koji broji više od 2600 čitatelja. Rezultati ankete provedene 18. svibnja pokazuju da  38% čitatelja spremno letjeti  u Tursku prvim avionom. Njih  30% donijet će odluku n
akon otvaranja granica, a samo 15% odgovorilo je da nisu zainteresirani za odmor u Turskoj.

« Vrati se na prethodnu stranicu