Uskoro stupa na snagu zakon o prodaji oružja u Rusiji

Nova naredba Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije, koja će stupiti na snagu 12. studenog, dopunjava i dorađuje zakon „O oružju“. S jedne strane pojačava se kontrola prometa oružja., a s druge sudionicima tog tržišta pravila igre postaju jasnija.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, više od pet milijuna ruskih građana ima vatreno oružje. Osim toga, prodano je oko dva milijuna „neubojitih“ pištolja i revolvera. Točnu brojku nitko ne zna.

Stručnjaci tvrde da isto toliko ima neregistriranog oružja. Ruska policija traži više od 200 tisuća oružja, od čega70 tisuća lovačkih puški. Kartoteka izgubljenog ili ukradenog oružja vodi se od 1947. Otad je pronađeno više od 160 tisuća jedinica.

Rusija se nalazi na devetom mjestu po broju naoružanog stanovništva.U Rusiji svaki deseti građanin ima oružje. Trećina čitavog oružja (službenog, sportskog i takozvanog civilnog) nalazi se u rukama Moskovljana. U Moskvi je prijavljeno više od pola milijuna vlasnika civilnog oružja. Godišnji prirast civilnog naoružanja iznosi pet posto. Gotovo polovina od tog broja (239 410 tisuća) vlasnici su upravo oružja za samoobranu, odnosno pištolja, koji najčešće posežu za oružjem i pri bezazlenim razmiricama.

U Zakon o oružju nedavno su unesene ispravke koje ozbiljno ograničavaju prava vlasnika upravo skrivenog nošenja oružja. Ako lovac, recimo, može imati 6 jedinica oružja, vlasnik, koji posjeduje oružje zbog samoobrane, može imati samo dvije takve jedinice.  Osim toga, vlasnici neubojitih oružja svaki put će morati položiti ispit iz primjene oružja. Ako se ispostavi da vlasnik pištolja ne zna određene zakone i pravila za njegovu primjenu, i još više, da ne zna pucati iz njega, morat će se rastati s oružjem. Ili će izučiti „vojni zanat“.  Još jedna bitna izmjena u zakonodavstvu: pojam „neubojito oružje“ više ne postoji. Postoji „vatreno oružje ograničene povrede“.

Da bi se pojačala kontrola prometa oružja, naredbom MUP-a dorađuje se nalog za trgovinu oružjem, prema kojem trgovati oružjem može samo pravno lice, a obični građanin ima pravo predati oružje samo u policiju.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu