Umjesto banalnog putovanja u Europu, u Murmansk i Zemlju Franza Josefa


Sudionici foruma “Pristupačni Arktik”, koji je održan u St.Petersburgu 18.-21. rujna 2020.godine u sklopu ruskog predsjedanja Arktičkim vijećem, razgovarali su o programu razvoja turističkog potencijala sjevernih regija Rusije.

Završni akord trodnevnog foruma bilo je potpisivanje sporazuma između Rosturizma i jedne od regija ruskog sjevera o promociji arktičkog turizma, javlja naš specijalni dopisnik.

Kao što je ovom prilikom rekao guverner Murmanske regije Andrej Čibis, sporazum je usmjeren na promociju arktičkog turizma kako u našoj zemlji tako i u inozemstvu. Prema njegovim riječima, do sada mnogi ljudi regiju Murmansk često doživljavaju kao “krajnji sjever”, ali zapravo je to već dugo “bliski sjever”. “Ovo je najpristupačniji i najudobniji sjever s vrlo zdravom arktičkom kuhinjom”, rekao je.

Do Murmanska let iz Moskve ili St.Petersburga traje samo dva sata, s toga si možete priuštiti jako lijepo putovanje sa boravkom u jednoj ili u obje ruske prijestolnice, te uživati u lijepoti Arktika. U njegovoj divljini steći ćete potpuno drugačije iskustvo od odmora na moru ili razgledavanju povjesnih gradova. Putovanje na Arktik je nešto na što ćete biti ponosni cjeli svoj život i s oduševljenjem ćete ga prepričavati prijateljima.

Glavna tema sastanka Foruma bila je stvaranje međunarodne komunikacijske platforme za promociju turističkog potencijala ruskog Arktika, privlačenje novih turista i ulaganje u turistički sektor u regijama arktičke zone Ruske Federacije.

Čelnica Federalne agencije RF za turizam, Zarina Doguzova, izjavila je da odjel na čijem je čelu namjerava razviti jedinstveni standard za razvoj turističke infrastrukture u arktičkoj regije zemlje. “Moramo točno znati koliko infrastrukture i gdje se treba postaviti, koliko i gdje je potrebno bio wc-a, gdje se mogu smjestiti hoteli, modularne zgrade, i tako dalje”.

Istodobno je naglasila: stvaranje nacionalnog standarda na polju arktičkog turizma trebalo bi biti čvrsto povezano sa očuvanjem ranjivih ekosustava, načinu života i kulture lokalnih naroda. I stoga izravno utječu na proces poboljšanja njihovih životnih uvjeta.

Sljedeći izuzetno važan korak u poboljšanju pristupa ruskom Arktiku mogla bi biti provedba inicijative za uspostavljanje piste dvostruke namjene na aerodromu arhipelaga Zemlje Franza Josefa, kao što su napravili Norvežani na Svalbardu. S otvorenjem piste povezanost neće biti samo brodovima, što je ionako neisplativo jer se putuje dugo i neudobno.

Ministarstvo obrane i Ministarstvo prometa Ruske Federacije izrazili su pristanak za organizaciju piste dvostruke namjene na otoku, a ako se to realizira na tržištu bi se mogle uvesti linije kao što su New York-Moskva-Zemlja Franza Josefa ili Guangzhou-Moskva-Zemlja Franz Josepha.

Izvor: http://tourbus.ru

« Vrati se na prethodnu stranicu