Ukrajina nije platila plin, Rusija sutra zatvara ventil prema EU-u

Ukrajina nije platila plin, Rusija sutra zatvara ventil prema EU-u

Ukrajina nije platila plin, Rusija sutra zatvara ventil prema EU-u. Ukrajina nije platila predujam za ruski plin te je Gazprom upozorio da postoje ozbiljni rizici za dopremu plina u Europu preko Ukrajine.

---- – MAGAZIN, 8.STR., KOLOR 6 STUPACA!!! Ukrajina nije platila plin, Rusija sutra zatvara ventil prema EU-u

“Ukrajina nije na vrijeme uplatila novi predujam”, rekao je čelnik Gazproma Aleksej Miller. Gazprom navodi u priopćenju da je Ukrajini ostalo 219 milijuna prostornih metara plina koji će biti iskorišten u dva dana. Ako Kijev ne plati, Rusija će biti prisiljena zaustaviti isporuku plina Ukrajini. “To stvara ozbiljne rizike za dopremu plina u Europu”, ističe tvrtka. Rusija zadovoljava oko trećine potreba Europske unije za plinom, a otprilike pola te količine doprema se preko Ukrajine.

Rusija je obustavila isporuku prirodnog plina i 16. lipnja 2014. zbog neplaćenih računa koje je imala Ukrajina. Nakon što je ukrajinska kompanija Naftogaz unaprijed platila ruskoj strani 378 milijuna dolara za milijardu prostornih metara plina, isporuka je ponovno uspostavljena.

S obzirom na to da je zima na izmaku i da će potrošnja plina padati, Hrvatska ne bi trebala imati većih problema zbog mogućeg prekida isporuke tog energenta iz Rusije. Uz to, Hrvatska je najmanje ugrožena država u regiji jer ima 60 posto svoje proizvodnje plina.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je ranije ovoga mjeseca kako će pregovori između Rusije, Ukrajine i Europske unije o isporuci ruskog plina biti nastavljeni. “Razgovori će se nastaviti kako bismo izbjegli bilo kakvu nestašicu plina ove zime”, rekao je Juncker. Ukrajina i Rusija su 30. listopada postigle dogovor o paketu isporuke plina za zimsko razdoblje. Ukrajina je pristala plaćati Gazpromu po 378 dolara za tisuću prostornih metara do kraja 2014. godine. Od prve četvrtine 2015. godine, Ukrajina plaća 365 dolara za istu količinu.

 

Izvor: Glas Slavonije

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu