Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu

Hrvatska gospodarska komora organizirala je susret hrvatskih gospodarstvenika s visokim predstavnicima turkmenistanske vlade kako bi se osnažila gospodarska suradnja Hrvatske i Turkmenistana.

Turkmenistansko izaslanstvo predvodio je zamjenik premijera i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Satlyk Satlykov. On je ustvrdio kako je Turkmenistan u potpunosti otvoren za suradnju, pa je pozvao hrvatske tvrtke da sudjeluju na svim javnim natječajima.

Turkmenistan već ima brojna pozitivna iskustva s hrvatskim tvrtkama, no kako je zaključeno na sastanku, prostora za snaženje suradnje ima puno.

Hrvatske tvrtke na tom tržištu, zaključeno je tijekom sastanka, mogu biti konkurentne na području brodogradnje, informatike, građevine, cestovne i željezničke infrastrukure.

Turkmenistanski zamjenik premijera izrazio je zadovoljstvo što su hrvatske tvrtke na razini najviših europskih standarda. Turkmenistansko izaslanstvo pozvalo je hrvatsku stranu da se se učini i korak više kada je riječ o robnoj razmjeni, koja je još uvijek skromna.

‘Turkmenistan je razvio na stotine pogona u tekstilnoj industriji, a izvozimo u SAD, Europu i Aziju’, rekao je zamjenik premijera Satlykov.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske i međunarodne poslove Vesna Trnokop Tanta naglasila je kako su turkmenistanske tvrtke dobrodošle u Hrvatsku. ‘Potpuno smo otvoreni za suradnju,’ rekla je Trnokop Tanta.

Ona je naglasila kontinuitet koji Komora ima u jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turkmenistana. „Hrvatska gospodarska komora usko surađuje s Vladom kako bi se stvorio što bolji model gospodarske diplomacije koja ima zadaću promovirati hrvatsko gospodarstvo u svijetu“, naglasila je Trnokop Tanta.

Rekla je kako očekuje da će bilateralni sporazum dvije zemlje podiću razinu suradnje na višu razinu, da će se uskoro riješiti i pitanje sporazuma o zdravstvenoj zaštiti, sporazuma, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali i problem dobijanja radnih dozvola.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori na organizaciji ovog susreta kazavši kako je HGK veliki partner Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

On je istaknuo važnost razvoja odnosa dvije zemlje na svim područjima, a kada je riječ o hrvatskim tvrtkama koje posluju ili namjeravaju poslovati u Turkmenistanu, to su ozbiljne i kvalitetne tvrtke, rekao je Klisović.

Izvor: Business.hr

Planirate li poslovno putovanje u Turkmenistan – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

« Vrati se na prethodnu stranicu