Turizam u Uzbekistanu otvara svoja vrata svijetu

Turizam u Uzbekistanu otvara svoja vrata svijetu

Uzbekistan prolazi kroz prijelazno razdoblje nakon smrti svog prvog i jedinog predsjednika Islama Karimova. Vladao 25 ​​godina, a umro je u rujnu ove godine. Bio je poznat kao strog diktator s izolacije politike. Sada se čini da je turizam u Uzbekistanu je jedan od sektora koji ima otvoreniji pristup.

uzbekistan

Uzbekistanski novoizabrani predsjednik Shavkat Mirziyoyev, već usvaja mjere za promicanje turizma u Uzbekistanu. Samo 2 dana nakon izbora, potpisao je uredbu o uvođenju pojednostavljenog viznog režima za strane posjetitelje iz 27 zemalja.

Prema uredbi, turisti iz tih 27 zemalja moći će ući Uzbekistan bez vize za turističke svrhe i do 30 dana. Turisti iz tih zemalja će morati platiti 50 $ ulazne takse.
Neke zemlje s popisa neće imati ograničenja na temelju dobi. Građani Belgije, Indonezije, Kine, Malezija, SAD-a, Francuske, Vijetnama, Izraela, Poljske, Mađarske, Portugala i Češke trebaju biti u dobi od 55 ili više godina za ulazak Uzbekistan bez vize.

S druge strane, građani u Australiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Kanadi, Luksemburg, Nizozemska, Južna Koreja, Singapur, Finska, Švicarska i Japan će imati neograničen pristup počevši od 1. travnja 2017. godine, kada će odluka stupiti na snagu.

Istovremeno, takozvani “zeleni koridori” će biti predstavljena na međunarodnim aerodromima u Uzbekistanu. Ovdje sustav pojednostavljene carinske kontrole će biti pokrenut za strane posjetitelje. Do danas nije bilo ništa od takve vrste u državama središnje Azije.

Predsjednički dekret također ukinula nacionalnu tvrtku Uzbektourism. Tvrtka je bila zadužena za koordinaciju turizma u Uzbekistanu. Kao zamjena, Mirziyaev želi da se formira Državna komisija Republike Uzbekistana za razvoj industrije.

U dokumentu se također navodi da je od 1. siječnja 2017 plaćanje usluga za hotelski smještaj za strance će se provoditi samo u konvertibilnoj valuti. Druga važna značajka ovog dokumenta je mjera kako bi dodatno potaknuli poduzetničke aktivnosti u sferi turizma, razvoj turističke infrastrukture, pružanje turističkih organizacija dodatnih povlastica i sklonosti.

Vlada je zadužena za razvoj koncepta za razvoj turizma u Uzbekistanu. Također se raspravljalo Program posebnih mjera za razvoj koncepta iz 2017. do 2021. godine.

Nikolaj Serbin, izvršni direktor tvrtke Central Asia Travel, pohvalio je vladu. “Nakon Kirgistna pojednostavili smo svoj vizni režim za građane 44 zemalja, te se priljev od turizma znatno povećao. Mislim da će stvari ići tako i u Uzbekistanu “, rekao je stručnjak za navedeno.
“Zemlja ima sve što je potrebno kako bi privukla veći broj turista. Vlada aktivno sudjeluje u razvoju turizma u Uzbekistanu. Ulaže u prometnu infrastrukturu, gradi hotele, sigurnost je na visokoj razini. I naravno, Uzbekistan je fantastičan zemlja. Tu su srednjovjekovne džamije, stare utvrde, minarete ali čak i moderna gradska središta i ukusnu Uzbekistansku kuhinju “, dodao Serbin.

Tashkent je poznat po svojim muzejima. Najviše je posjetio jedan je muzej Državni likovnih umjetnosti, iako je Nukus muzej u Nukusu slovi kao jedan od najboljih muzeja u regiji. Osim toga grad Samarkand s Registanom i Shah-i-Zinda masivna su popularna odredišta. Rangirana su kao #1 među uzbekistanskim destinacija na TripAdvisor-u.
Učinci predsjedničkih odredbi tek će se vidjeti. Međutim, Uzbekistan zaista ima potencijal da postane top turistička destinacija. Ali to još uvijek će potrajati neko vrijeme da se stabilizira i preusmjeri zemlju u pravom putu.

 

 

Save

Save

« Vrati se na prethodnu stranicu