TURISTIČKE VIJESTI IZ RUSIJE – ožujak 2022

Koje Države EU  izdaju schengenske vize za Ruske državljane

Nekoliko zemalja Schengenskog sporazuma najavilo je obustavu izdavanja novih viza za Ruse, među kojima su Češka, Latvija, Litva, Estonija. Norveška ne može primati nove zahtjeve ili boravišne dozvole zbog problema s plaćanjem kreditnim karticama, ali druge zemlje EU-a i Ujedinjeno Kraljevstvo nastavljaju izdavati turističke vize. Kako je 1. ožujka Talijanski centar za vizu počeo primati dokumente za vizu za turiste, to je bilo nakon dužeg zatvaranja vezanog za Covid. Grčka također još uvijek prihvaća zahtjeve za vizu. Mađarski vizni centar nastavlja s radom u Moskvi, ali je prestao primati zahtjeve u viznim centrima u Kazanu, Samari i Ufi. Neke zemlje obnavljaju vize koje su istekle tijekom pandemije ili izdaju nove vize podnositeljima zahtjeva koji su cijepljeni cjepivima odobrenim u EU. Španjolska nastavlja obnavljati vize koje su istekle tijekom pandemije. Francuska dopušta onima s dugoročnim vizama za više ulazaka da ih produže za cijepljene podnositelje zahtjeva na Zapadu. Njemačka samo produljuje vize izdane na dvije ili više godina.
Hrvatski konzulat u Moskvi izdaje hrvatsku vizu ali proces je usporen radi provjere dokumenata.
Na to treba računati prilikom planiranja putovanja u Hrvatsku.

Kojim karticama ruski turisti mogu plaćati u inozemstvu!?

Kartice platnih sustava Visa i Mastercard koje su izdale ruske banke neće više funkcionirati u inozemstvu. Sada glavni platni sustav u zemlji postaje domaći projekt “Mir”. Od 10. ožujka ukida se plaćanje robe i usluga na stranim internetskim platformama karticama Visa i Mastercard koje su izdale ruske banke (uključujući i one koje nisu pod sankcijama), kao i podizanje gotovine s njih. Također, ove će kartice prestati funkcionirati u mobilnim sustavima za plaćanje Apple Pay, Samsung Pay i Google Pay.

Pritom su u Rusiji vlasnicima Visa i Mastercard kartica sredstva na računima i platne operacije dostupni sve dok ne istekne važenje kartica (u nekim bankama rok je produžen za nekoliko godina ili je učinjen neograničenim). Operacije s ovim karticama obrađuju se u Nacionalnom sustavu platnih kartica i zato sankcije na njih ne utječu. Kada kartice prestanu važiti, banka će automatski izdavati nove kartice na bazi platnog sustava “Mir”.
Ruski građani mogu koristiti nacionalne platne kartice “Mir” i u inozemstvu, u zemljama gdje su ove kartice prihvaćene. Trenutno ima 10 takvih zemalja među kojima je Turska. Također, na stranici banke “Tinjkof” objavljena je informacija o tome da se korištenje kartica testira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoj Koreji i Velikoj Britaniji.

Kako će Rusi realizirati plaćanja u drugim zemljama?
Za plaćanje i podizanje gotovine izvan Rusije (u zemljama gdje kartice “Mir” ne funkcionira) ruski će građani morati otvoriti co-badging ili zajedničku karticu. Transakcije preko takve kartice obrađuje čas jedan, čas drugi platni sustav, ovisno o tome u kojoj se zemlji obavlja transakcija. Pritom nije potrebno da otvorite dodatni račun u stranoj valuti. Potrebna se suma konvertira u trenutku plaćanja ili isplate.

NSPK preporučuje ruskim građanima da za plaćanje i podizanje gotovine u inozemstvu otvore co-badging karticu “Mir”-UnionPay, koja se može koristiti kako u Rusiji, tako i u 180 zemalja koje surađuju s Union Payem.

UnionPay je nacionalni platni sustav Kine, od 2005. godine stekao je međunarodni status. Po obimu transakcija koje obrađuje on od 2015. godine nadmašuje Visa i Mastercard zbog velikog domaćeg tržišta, gdje praktički nisu zastupljeni strani platni sustavu.

Co-badging kartice na osnovu Union Paya već izdaju regionalne banke Dalekog istoka za ruske klijente koji često posjećuju Kinu. U drugim regijama zemlje takve kartice mogu se dobiti u bankama Gasprobank, Rosseljhozbank i nekima drugima. Najveće banke Rusije također planiraju ubrzo početi izdavanje co-badging kartica.

Jesu li mogući problemi s plaćanjem preko kartica Mir-UnionPay?
Do 2020. godine širenje kineskog platnog sustava bilo je vezano za centre koji su privlačni za kineske turiste. Prema podacima UnionPaya, kartice se primaju u 180 zemalja svijeta. Ali u toj cifri postoji varka. Dok je u Aziji pokrivenost UnionPaya dobra, u pojedinim zemljama u drugim dijelovima svijeta sustav možda podržava jedna banka ili samo jedna prodavaonica u cijeloj zemlji.

Također, ostaje otvoreno pitanje je li isključena mogućnost selektivnog isključenja zajedničkih co-badging kartica koje su izdale ruske banke, na osnovu broja BIN (prve četiri cifre kartice koje služe za identifikaciju banke).

Može li stranac dobiti karticu “Mir”?
Za strance ograničenja koja se tiču Vise i Mastercarda znače da u Rusiji neće moći plaćati karticama koje su izdane u inozemstvu.
Stranci mogu otvoriti debitnu karticu “Mir” za plaćanje u Rusiji. To mogu učiniti u jednoj od 158 banaka čiji se kompletan popis nalazi na stranici NSKP-a. Na primjer, u Sberbanku je ta mogućnost dostupna online. Potrebno je popuniti prijavu na stranici ili u aplikaciji banke, navesti e-mail i broj telefona na koji će stići potvrda o tome da je kartica spremna, kao i izabrati poslovnicu u kojoj je planirate podići. Također je moguće da dobijete karticu u virtualnom obliku (bez plastične kartice),
kako navodi Russia Beyond.

„Kartični turizam“ umjesto „vakcina tur“

Ako još nedavno popularnost koristili se «vakcina ture»,  sada se turistima nude «antisankcione» rute
„kartica ture“ . Aktualno i hitno pitanje za turiste je “kako platiti u inozemstvu”.
Uz proširenje međunarodne prisutnosti ruskog nacionalnog platnog sustava Mir (koje, najvjerojatnije, neće biti brzo), jedno očito rješenje problema, iako palijativno, moglo bi biti masovno izdavanje međunarodnog plaćanja Union Pay sistemske kartice kineskog porijekla ruskih banaka. Ali zasad stvari s ovim u Rusiji ne idu prebrzo.
U tom kontekstu, za mnoge turiste koji žele putovati (iz osobnih razloga, poslovno ili slobodno vrijeme), izgleda kao razumna alternativa odletjeti u drugu zemlju i tamo dobiti Visa i Mastercard kartice lokalnih banaka, koje svakako možete platiti svugdje u inozemstvu. Tema “kartica” nije mogla proći mimo pažnje turoperatora – ruske tvrtke već su počele pripremati takve ture, a neke su već stavili gotovi “plastični” turistički proizvod na prodaju.
U Uzbekistan može se oformiti Visa kategorije Gold, Platinum, Infinite, te Mastercard – Classic i Gold. 
“Zamolili smo naše lokalne partnere u Armeniji, Uzbekistanu i Turskoj za mogućnost pokretanja ovakvih putovanja”, rekli su u press službi turoperatora Intourist.
Stručnjaci za bankarsko tržište vjeruju da će se krug kompanija turoperatora koje će nuditi “kartična putovanja” u postsovjetske zemlje proširiti.

Booking.com i Airbnb prestali sa radom u Rusiji i Bjelorusiji –kako dalje i što će biti!?

Airbnb obustavlja rad u Rusiji i Bjelorusiji, objavio je izvršni direktor Brian Chesky na svom Twitteru. “Airbnb obustavlja sve operacije u Rusiji i Bjelorusiji”, napisao je. Ranije je Chesky rekao da su nove američke sankcije protiv ruskih financijskih institucija utjecale na sposobnost internetske platforme da obavlja transakcije u Rusiji.

Svjetski  online rezervcijski sustav za smještaj  Booking.com je također prestao je sa radom u Rusiji. U 23,00 sata  4. ožujka  internetska stranica globalnog online rezervacijskog sustava Booking.com na ruskom jeziku prestala je sa  mogućnosti pretrage  smještaja u Rusiji.  Možete otići na stranicu, prijaviti se na svoj osobni račun, vidjeti povijest rezervacija i recenzija. Još uvijek možete odabrati i rezervirati hotel u inozemstvu.  Na samoj stranici ne postoji odricanje od odgovornosti ili najava o tehničkom radu ili ograničenjima funkcionalnosti. Isto tako  na engleskom govornom području interneta nije bilo vijesti o odlasku booking.com s ruskog tržišta.  Ranije je u Rusiji na isti način prestao raditi agregator za pretragu i prodaju  avio karata Skyscanner. Tvrtka nije dala nikakve službene izjave u vezi s povlačenjem iz Rusije. No, za rusko turističko tržište puno je značajnija stvar  odlazak Booking.com-a”.
Koliki je udio Booking.com-a bio u Rusiji?
 Prema FAS-u, Booking.com  zauzimao je  80% ruskog tržišta online rezervacija hotela. Godine 2021. Ruski regulator je službeno priznao daje  agregator imao monopol na ruskom tržištu online rezervacija hotela. Booking.com kao agregator uspio je ostvariti dominantnu poziciju na tržištu online rezervacija. Prema samom Bookingu, Ruska Federacija je najveće tržište po udjelu (oko 7%). Rusi na Booking.com naručuju više od Britanaca ili Amerikanaca.
Što se dogodilo s rezervacijama putem Booking.com-a

Kako je za portal Interfax-Tourism rekao osnivač i izvršni direktor hotelske poslovne platforme TravelLine Alexander Galochkin, ostalo  je sve nepromijenjeno što se tiče negarantiranih Booking.com rezervacija. “Odnosno, rezervacije kod kojih je plaćanje smještaja trebalo biti izvršeno na licu mjesta, ili kada je hotel sam skidao novac s bankovne kartice, Booking.com  je takve rezervacije zadržao. Gosti koji su rezervirali s opcijama plaćanja “Jamstvo bankovne kartice” ili ” Plaćanje pri prijavi” mirno dođite u hotel i boravite”, rekao je Alexander Galochkin. Prema TravelLineu, takva vrsta rezervacija  je velika većina – 97%.

Tko može u perspektivi zamijeniti  Booking.com u Rusiji?
Nakon odlaska Booking.com-a porastao je broj rezervacija kod ruskih turističkih agencija i touroperatora. Ruske ili druge međunarodne moderne dinamičke platforme za rezerviranje smještaja koje su trenutno na tržištu u budućnosti bi mogle zauzeti nišu Booking.com na b2c tržištu u Rusiji.
Nakon što je napustio rusko tržište Booking.coma, potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Černišenko zadužio je Rostourism i Ministarstvo digitalnog razvoja da razrade pitanje stvaranja domaćeg analoga platforme. U međuvremenu, mnogi stručnjaci ne vide smisao u stvaranju novih usluga u Rusiji, budući da na tržištu već djeluju prilično veliki ruski posrednici, koji ranije nisu uspjeli osvojiti značajan tržišni udio zbog dominacije Bookinga. Među njima su OneTwoTrip, Ostrovok.ru, Bronevik, 101Hotels.com, Yandex.Travel i drugi.
Turoperatori i turističke agencije profitiraju
 Udruženje turoperatora Rusije (ATOR) napominje da odlazak Booking.com-a pruža dobru priliku turističkim agencijama da vrate  turiste koji sada pokušavaju pronaći pristupačne opcije putovanja u Rusiji i inozemstvu. Podsjetili su da turoperatori imaju ugovore s hotelima, svoje sustave za online rezervacije s dinamičkim paketima i mogućnost plaćanja putovanja ruskim bankovnim karticama. “Odlazak Booking.com-a jako nas veseli, jer je on bio monopolist na tržištu. To će potaknuti razvoj svih kanala, uključujući turoperatore i turističke agencije.  Kao touroperator vidimo da nam masovno dolaze mnogi mali hoteli, pansioni, koji su prije bili nerado surađivali s agencijskim tržištem i traže da s njima sklopimo ugovore, da svoje cijene unesu u sustav, žele surađivati. Tržište se mijenja, hoteli počinju shvaćati da moramo više surađivati ​​s b2b partnerima”, rekla je tijekom izložbe MITT Margarita Nazorava iz MULTITURA.

QR kodovi i testovi ukinuti za ulazak u muzeje i kazališta u Rusiji

Ministarstvo kulture Ruske Federacije ukinulo obavezu posjedovanje  QR kodova za posjet muzejima, rezervatima, izložbama, kazalištima i drugim kulturnim ustanovama pod državnom upravom. To bi u budućnosti trebalo pridonijeti oživljavanju domaće potražnje za razgledavanjem i obilaskom gradova.  Sada su naredbom broj 249 od 3. ožujka svi ovi dokumenti proglašeni nevažećim, a ukinuto je i pravilo o QR kodovima i testovima za posjet muzejima, rezervatima, izložbama, kazalištima i drugim kulturnim ustanovama u saveznoj nadležnosti.

Rosturizam: Oko 20 tisuća ruskih turista još se ne može vratiti kući

Direktor  Rostourizma gđa Zorina Doguzova komentirala je situaciju s povratkom Rusa  uzrokovanu  prestankom  zračnog prometa. Oko 20.000 ruskih turista koji su ostali u inozemstvu teško se vraćaju kući, većina njih u Latinskoj Americi, rekla je Zarina Doguzova, čelnica Rostourizma, a citira Interfax. “Mediji su objavili veliku brojku od 160.000 turista koji su sada u inozemstvu, i to je istina.
Ali velika većina tih turista mirno nastavlja svoj odmor i nema nikakvih poteškoća u zemljama: Turska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i niz drugih zemalja u kojima nema problema. Broj turista koji se trenutno suočavaju s poteškoćama nije veći od 20 tisuća. Prije nekoliko dana ta brojka je bila negdje oko 27.000”, rekla je u intervjuu za NTV. Prema riječima gospođe Doguzove, većina blokiranih je u Latinskoj Americi (19.000).. Ali svaki dan turoperatori odvoze nekoliko tisuća turista.  Zarina Doguzova podsjetila je da Rostourism sada ne preporučuje putovanja u one zemlje koje su zabranile zračni promet s Rusijom. “U ovako teškom vremenu turisti i svi mi moramo uravnoteženo pristupiti putovanju, procijeniti moguće rizike što je više moguće. Ali na raspolaganju nam je prilično velik broj zemalja koje nas rado čekaju.  Na kraju je gđa Dokuzova navela zemlje koje su spremne primiti ruske turiste: „Jugoistočna Azija, Šri Lanka, Vijetnam, Tajland, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati. U potpunosti potvrđujem spremnost Turske, Egipta, Tunisa da primi naše turiste bez ikakvih ograničenja. Osobno sam vodila  pregovore s ministrima turizma ove tri zemlje, oni su izrazili spremnost da i dalje primaju naše turiste.”

Što će biti sa ruskim aviokompanijama?

Manje od tri dana ostalo je do roka za povrat uvezenih zrakoplova stranim najmodavcima, koji je određen 28. ožujka. Sudeći po retorici ministra prometa Vitalija Saveljeva, Rusija pokušava zadržati zrakoplove, ali još nema rješenja za izbjegavanje još oštrijih sankcija.
Vitalij Saveljev je 22. ožujka prvi put objavio brojke o gubicima civilnog zrakoplovstva. Od 1367 letjelica koje su prometovale u Ruskoj Federaciji, u inozemstvu je zadržano 78. Sada su prijevoznici zauzeti prebacivanjem zrakoplova u ruski registar – već ih ima 800 zrakoplova. To omogućuje nastavak letova unutar Ruske Federacije, ali ne i u inozemstvo, gdje najmodavci mogu pokušati povratiti svoje zrakoplove. Prema Saveljevu, Rusija traži legalne izlaze iz situacije, ali bezuspješno: „Postoji zabrana i zahtjev za povratkom i najmodavci ne žele ulaziti u pregovore da im ruske avikompanije  nadoknade plaćanje i otkupe njihove zrakoplove “, rekao je ministar.
Nakon američkog Ministarstva industrije i trgovine, koje je već zabranilo punjenje gorivom i svako održavanje 99 Boeinga koji se koriste u Rusiji, analitičari predviđaju sličnu odluku EU u vezi s Airbusovim zrakoplovima.

Blokade u zračnom prometu također nadilaze službene sankcije. Kompanija AerCap je obustavila leasing zrakoplova u Rusiji, Airbus suspendirao prodaju dijelova i servis, kao i Boing te Bombardier.

American Airlines obustavio je letove iznad ruskog zračnog prostora, Alaska Airlines obustavila je partnerstvo, Delta je suspendirala partnerstvo s Aeroflotom, a Korean Air Lines ne leti iznad ruskog zračnog prostora, unatoč tome što ne podliježe zabrani ulaska u ruski zračni prostor.

Od Rusije sada odustaju i različite velike online agencije i servisi bez kojih je danas turistički promet nezamisliv. Alphabet, tvrtka kći Google Travela isključila je najvećim dijelom oglašivače u Rusiji. Amadeus IT grupa obustavila je rezervacije Aeroflota, ali održava sustave usluga putnika.

Tvrtka eDreams Odigeo, najveća svjetska platforma za online putovanja u sektoru letova suspendirala je svoju web stranicu u Rusiji i uklonila Rusiju iz svoje ponude.

Expedia je obustavila prodaju putovanja u i iz Rusije. Sabre je obustavio rezervacije Aeroflota, ali održava sustave usluga putnika. Skyscanner je isključio ruski sadržaj i povukao transakcijsku platformu.

Turoperator TUI Rusija promijenio je ime u FUN&SUN

Turoperator TUI Rusija promijenio je svoj zaštitni znak u FUN&SUN, a odgovarajuće promjene bit će napravljene u bliskoj budućnosti u dizajnu prodajnih ureda, reklamnih materijala, internetskih resursa tvrtke, izvještava press služba turoperatora.
Kako je istaknuto u press službi, promjena žiga neće za posljedicu imati promjene u radu tvrtke. “Promjene ne utječu na pravni odnos TT-Travel s partnerima i kupcima, budući da ostaje pravna osoba s kojom su sklopljeni ugovori”, stoji u poruci. Prema njemačkim medijima, TUI AG je izjavio da raskida ugovor o robnoj marki s TUI Russia, te da ga ruska kompanija više neće moći koristiti u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Kazahstanu i Uzbekistanu, kako je predviđeno u dokumentu . Iz tvrtke su također rekli da TUI Russia nije dio grupe od 2021. godine. Fun&Sun je u vlasništvu ruskog milijardera Alekseja Mordaševa.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu