Troškovi obnove muzeja Ermitaž dosegnut će 450 milijuna dolara

Renoviranje Ermitraža obuhvaća 15.562 četvornih metara. Obnovljeno istočno krilo će sadržavati umjetnine iz carske Rusije i suvremenog doba, kao i galerije posvećene umjetnicima Shchukinu i Morozovu, Russian Guard Muzeju i Fabergeovu izložba, rekao je Mihail Piotrovsky, direktor muzeja.

Troškovi obnove istočnog krila muzeja Ermitaž u Sankt Petersburgu narasli su na 15 milijardi rubalja (450 milijuna dolara) od početnih 10,6 milijardi rubalja (318 milijuna dolara).

Prva faza obnove iznosila je oko 7 milijardi rubalja, a druga će koštati 8 milijardi rubalja, rekao je Andrej Vasiljev, šef investicijskog fonda St. Petersburga. Sredstva za prvu fazu su došla iz ruske vlade (80 posto) i Svjetske banke (20 posto).Druga faza se pokriva iz novca preostalog od obnove Mariinsky kazališta, rekao je direktor muzeja Mihail Piotrovsky.

Vasiljev je naglasio da je revidirani iznos bio oko 50 posto viši od prvobitno planiranog, te da sporazum o izgradnji uključuje odredbu da je dopušteno  povećanje na temelju inflacije i drugih nepredviđenih novih troškova.

Ugovorom je 2008.za prvu fazu izdvojeno 4,4 milijardi rubalja, a posao je dobila građevinska tvrtka Intarsia. Druga faza, vrijedna 6,2 milijarde rubalja, dodijeljena je istoj tvrtki 2010.

No, revizorska komora, savezna agencija koja osigurava da se vladin novac pravilno troši, izrazila je zabrinutost zbog moguće korupcije u odnosima između Intarsije, Vasiljevog odjela i Ministarstva kulture. Otkriveno je da je ugovor obnovljen bez natječaja, a troškovi veći od očekivanih.

Ministar kulture Vladimir Medinsky, uz napomenu da su spomenuti ugovori bili u nadležnosti prethodnog ministra kulture, branio je odluku da se posao dodijeli Intarsiji. „Ne trebamo mijenjati konja sred utrke jer je projekt vrlo složen“, slikovito je pojasnio Medinsky. Rekao je da novac nije uplaćivan unaprijed te da Intarsia samo naplaćuje stvarne troškove svog rada. Priznao je da je projekt bio skup i možda se moglo proći i jeftinije, no naglasio je da su takvi veliki projekti uvijek skupi.

Građevinari pak kažu kako je inflacija lako mogla doći do 15 posto godišnje u građevinskom sektoru, te da je ponovna procjena i podešavanje troškova uobičajeno kod dugoročnih projekata.

Prema bazi podataka Spark, 80 posto Intarsije je u rukama njenog predsjednika  Viktora Smirnova, a preostalih 20 posto u vlasništvu je poduzetnika Gennadyja Yavnika. Prihodi tvrtke u 2012. Iznosili su 6,8 milijardi rubalja.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu