Transsibirska željeznica obilježava 100 godina od dovršetka

Transsibirska željeznica obilježava 100 godina od dovršetka

Transsibirska željeznica jedno od novijih svjetskih čuda i san mnogih putnika. Na 5. listopada 2016. obilježava se 100 godina od dovršetka ovog monumentalnog ponosa Rusije koji spaja Euroazijski kontinent.

Transsibirska željeznička pruga je mreža željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent, koja spaja europski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prijestolnicu sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Ponos Rusije koji se proteže u 10 vremenskih zona.

Transsibirska željeznica prostire se preko 10 vremenskih zona, a prolazi kroz 87 gradova i mjesta.

Duljina željeznice iznosi točno 9288,2 kilometara, a prolazi čak deset vremenskih zona. Također, Transsibirska željeznica je najdulja željeznička pruga na svijetu.

Manje poznato svima je to da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija, prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera.

Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Ude, pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava kao i Transmandžurska linija u Pekingu.

Gradnja Transsibirske željeznice započela je davne 1891. godine, a dovršena je 1916. Kroz desetljeća je očaravala mnoge generacije koje ju je smatraju posebnim prijevoznimk sredstvom s novim pogledom na putovanje.

Razlozi zašto putovati Transsibirskom željeznicom su brojni. Ona je najveća željeznica na svijetu, a prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine. Uz to, na Transsibirskoj željeznici ćete konačno imati priliku vidjeti kako izgleda Sibir i saznati je li istina da u Sibiru po cestama šeću bijeli medvjedi. Nadalje, doživjet ćete Bajkal, najveću i najdublje jezero sa svježom vodom na svijetu.

Zanimljive činjenice o Transsibirskoj željeznici:

Najdulji most koji ćete proći dug je čak 2612 metara

• Najdulji tunel na trasi dugi je čak dva kilometara

• Transsibirska željeznica prostire se preko 10 vremenskih zona

• Transsibirska željeznica prolazi kroz 87 gradova i mjesta

• Ruta prelazi preko 16 velikih rijeka poput Volge, Ove, Eniseya, Oke, Amura i drugih

• Čak 39 kilometara željeznice prolazi pokraj Japanskog mora.

Схемы Транссиб Transsibirska željeznica obilježava 100 godina od dovršetka

Putovanje od Moskve do Pekinga traje 15 dana, a iskustvo koje ćete doživjeti ostati će zapamćeno doživotno. Iako bi vam u šest dana na vlaku moglo biti i malo dosadno, s dobrim društvom to ne bi trebalo biti problem.

6 savjeta za putovanje Transsibirskom željeznicom:

1. Postoje čak tri razreda između kojih možete birati. Pažljivo proučite što svaki donosi i koje su cijene.

2. Prostora za prtljagu na vlaku ima dovoljno. Preporučujemo vam da prtjagu držite ispod kreveta.

3. Svaki vagon ima dva WC-a. Tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda.

4. Iako vlak ima restorane gdje možete pojesti ručak ili večeru, mi vam savjetujemo da ponesete svoju hranu jer su cijene visoke, a kvaliteta niska. Možete je kupiti na svakom kolodvoru.

5. Ako imate samo eure i dolare nećete proći dobro jer na vlaku se prima isključivo lokalna valuta. Postoji mogućnost da na vlaku promjenite novac. Raspitajte se kod konduktera.

6. Budite pažljivi prilikom silaska s i na vlak. Ako siđete s vlaka na brzinu kupiti nešto na kolodvoru postoji vjerojatnost da će vas vlak ostaviti! Obično kad stane, vlak stoji svega 5-20 minuta.

Iako putovanje vlakom zvuči kao nešto normalno, za putovanje Transsibirskom željeznicom je potrebno puno više planiranja i pripremanja nego za bilo koje drugo putovanje željeznicom. Nije za svakoga, a mnogi će izgubiti živce već pri pribavljanju papirologije koja je potrebna za odlazak na vlak. Potrebno je organizirati put do Rusije gdje započinjete putovanje.

U Transsibirskoj željeznici svaki vagon ima dva WC-a, a tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda.

Kako bi mogli doći do Rusije potrebna vam je viza, koja je isto tako potrebna i za ulazak u Mongoliju i u Kinu. Iako za prave putnike to nije gnjavaža već užitak, za one koji su ipak malo skeptični postoje i specijalizirane agencije koje organiziraju putovanja Transsibirskom željeznicom.

Tako se primjerice iz Zagreba može kupiti aranžman u trajanju od 15 dana.

Bilo kako bilo, odlučite li se za ovu avanturu života zasigurno nećete pogriješiti i baciti novac u vodu. Svi koji su bili, ponovo bi se vratili, a brojne kulture, narodi, gastronomija i atrakcije koje ćete na putovanju vidjeti stvorit će nezaboravne uspomene.

Autor: punkufer.hr

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

 

« Vrati se na prethodnu stranicu