Top 5 ruskih poduzetnica u Hrvatskoj

Top 5 ruskih poduzetnica. Teško je uspjeti u poslu, no uspjeti u stranoj zemlji još je teže. Upoznajte pet djevojaka iz Rusije kojima je to pošlo za rukom u Hrvatskoj.

Anastasija Knežević, vlasnica dućana Ruske delicije.

Anastasija Knežević
Anastasija Knežević Izvor: Gabriela Kočiš

Rodila se u Sibiru, u Kemerovu. S navršenih 11 godina preselila se s roditeljima u Hrvatsku, završila fakultet financija i marketinga. Udala se za mladog i uspješnog Slavonca, s kojim ima dvoje djece. Gotovo 10 godina radila kao financijska menadžerica za prodaju električne energije. Čim je odlučila da će postati majka, odmah je ušla u poduzetništvo, otvorila u centru Zagreba trgovinu Ruske delicije (Vlaška 19/1), koja se pokazala nakon dvije godine rada kao uspješan poslovan potez. ”Bila sam ljubomorna kad sam vidjela da svaki europski grad u kojem sam bila ima trgovinu s ruskim proizvodima. Čim je Hrvatska stupila u EU, bacila sam se na posao kako bi Zagreb dobio svoje Ruske delicije. Mislim da imam privilegiju što živim u Hrvatskoj, uvijek s ponosom i posebnim uzbuđenjem pričam o njenim čarima. Voljela bih svima pokazati u kakvoj lijepoj zemlji živim. No moja duša je stopostotno ruska”, govori Anastasija Knežević.
Polina Golubeva, trenerica u fitness-centru.

Polina Golubeva, trenerica u fitness-centru.

Izvor: Mirko ŠlivarićIzvor: Mirko Šlivarić

Rodila se u obitelji inženjera rudarstva i sportaša (otac joj je bio prvak u džudu u Republici Komi i peti u Sovjetskom Savezu) i krojačice u gradu Vorkuta. To je jedan od triju gradova Rusije iza Arktičkog kruga, grad vječnog leda (-50 stupnjeva Celzijusa) i jedinstvenog prirodnog fenomena – Polarna svjetlost.

”Kad sam prvi put došla u Hrvatsku 2002., toliko mi se ovdje svidjelo da sam se odlučila preseliti. Upravo sam ovdje promijenila svoj život. Pružila mi se prilika da radim u Zagrebu, plešem te predstavljam Hrvatsku na međunarodnim turnirima. Zahvaljujući sportu i plesovima, dobila sam hrvatsko državljanstvo. Ponosno sam krenula dalje – u Zagrebu sam završila Fitness učilište, smjer – fitness-trener za grupni program. Dakle, svojem plesačkom iskustvu pridodala sam ogromnu sferu fitnessa. Trenutno radim u fitness-centru ”Orlando” kao trenerica. Isto tako, u Zagrebu od prošle godine promoviram fitness-pravac Twerk (Dancing Butt, Twerk Toning)”, rekla je Polina.  

Desjatova Anastasija, voditeljica poslovnice EPL Diamond.

Izvor: Nino MarcuttiIzvor: Nino Marcutti

Rodila se u Jakutiji (Republika Saha), u Jakutsku, to je Sjeverno-istočni okrug Rusije. U Moskvu je stigla 2009. u potrazi za novim mogućnostima i osobnim razvojem. Stjecajem okolnosti zaposlila se u EPL Diamond.

U Zagreb je doputovala kao predstavnica brenda EPL. Kao direktorici vodećih salona u Moskvi, za mene je bilo zanimljivo isprobati svoje mogućnosti u novoj državi. Naša ekipa u Zagrebu je malena, ali jako učinkovita. Na čelu projekta je Oljga Berezina, koja je započela projekt otvaranja EPL Diamond u Hrvatskoj.

”Volim putovati i odmarati se po čitavom svijetu, no uglavnom sam dosad odlazila u egzotične krajeve – od Kine, Tajlanda, Vijetnama, Šri-Lanke, Egipta do Turske, Bugarske i Dominikanske Republike. Hrvatska je bila prva europska država koju sam posjetila, odmah me je porazila svojom raskošnom prirodom, svježim zrakom, lijepim jezerima, lazurnim morem i arhitekturom. Isto tako, ovdje žive dobri i suosjećajni ljudi. Jako sam sretna što ovdje imam mogućnost raditi i živjeti.

Kristina Vlasova, menadžerica.

Kristina Vlasova Top 5 ruskih poduzetnica
Kristina Vlasova, menadžerica.

Rodila se 1982. u Suhumiju, u Abhaziji. S obitelji je 1991. preselila u Moskvu, tamo je završila fakultet i udala se.

”2005. godine dobili smo kćer te smo sve češće mislili o tome da se preselimo nekamo iz Moskve. Isprva smo mislili da se jednostavno preselimo u jedno od mjesta izvan Moskve, no potom smo se odlučili za radikalniju odluku – preseliti se u Hrvatsku. Prema toj državi imali smo najnježnija osjećanja te smo uvijek mislili da ćemo se tamo preseliti kad odemo u mirovinu. Najprije smo muža i ja otvorili biznis – mrežu trgovina s dječjom dizajnerskom odjećom, potom sam shvatila da nije nimalo lako kad ti je muž suradnik, često smo se svađali oko posla, neprestano kvarili atmosferu kuće.. Kao menadžerica vodila sam mnoštvo projekta – otvaranje Spa salona, organizirala izložbe Dani Ljepote i Fitnessa, bila na čelu marketinga Orlando Fitness group. Trenutno radim na dva projekta na koje me je potaknuo poznati ruski restorator Igor Kokourov, s kojim smo počeli raditi u rujnu ove godine. Prvi je otvaranje mreže pubova HARAT’s u Hrvatskoj. Vlasnik brenda i osnivač Igor Kokourov trenutno živi u Zagrebu, gdje smo se i upoznali. Imamo velike planove, nadam se da ćemo ih uskoro ostvariti u životu. Isto, muža i ja se zajedno bavimo drugim projektom – otvaramo agenciju Vjetar promjena, koja će se specijalizirati za pravnu pomoć našim sunarodnjacima. Kod nas radi coincierge-služba 24 sata dnevno, bavimo se organizacijom individualnih turova, praznika, tuluma. Općenito govoreći, u posljednjih godina moj suprug i ja pomogli smo nekoliko rusofonih obitelji, što savjetima, što prilikom izrade dokumenata. Te ruske obitelji sad žive u Hrvatskoj.

Zora Bjelousov, urednica Femina Media.

poduzetnica - Izvor: Mario Poje Top 5 ruskih poduzetnica

Izvor: Mario Poje

‘Moj djed Aleksej Bjelousov rodio se u Taganrogu, gradu na Crnom moru, najpoznatijem po činjenici da se tamo rodio i jedan od najvećih ruskih pisaca – A.P. Čehov. Kako je djed bio bjelogardijski časnik, nakon Revolucije 1917., otišao je, kao mnogi njegovi sunarodnjaci, u emigraciju… Put ga je vodio preko Pariza, Beograda, Zagreba, sve do Virovitice gdje je naposljetku ostao i otvorio odvjetnički ured, zaljubio se, dobio sina… Iako nikada nisam upoznala svog djeda, rusko nasljeđe je iznimno jako u mojoj obitelji i s puno ponosa nosim svoje rusko prezime’, govori Zora Bjelousov.

‘Završila sam studij politologije na Sveučilištu u Zagrebu i godinama radila u vodećim hrvatskim tiskanim medijima, no prije 6 godina odlučila sam pokrenuti vlastitu medijsku tvrtku – Femina Media d.o.o. Kreirali smo jednu od najpoznatijih digitalnih medijskih lifestyle platformi u Hrvatskoj – portal Femina.hr – koji vodim kao glavna urednica i koji mjesečno posjećuje oko 150.000 čitatelja. Portal prati intenzivna aktivnost na vodećim društvenim mrežama, tako da je riječ o cjelovitom ženskom lifestyle digitalnom medijskom projektu, koji već 6 godina uspješno posluje i privlači velike i značajne oglašivače. Također, suvlasnica sam modnog brenda Podla Poodla, ležernog i nepretencioznog modnog projekta, koji se temelji na proizvodima veselog i zabavnog dizajna od organskog pamuka.

Izvor: http://hr.rbth.com/

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu