TLM će profitirati kad u Upravi uspostavim strogu kontrolu

 TLM će profitirati kad u Upravi uspostavim strogu kontrolu

 TLM će profitirati kad u Upravi uspostavim strogu kontrolu. Postoje snage koje žele bankrot tvrtke, a ja im poručujem da je to loše te da se ne smije dopustiti stečaj.

Igor Šamis

Novi vlasnik Tvornice lakih metala (TLM) ruski investitor i industrijalac Igor Šamis, iako nije na listi ruskih milijardera, nije običan milijunaš. Zaključili su to pojedini vjerovnici i poslovni partneri šibenske tvrtke, a raspitujući se došli su do procjena Šamisove aktive u vrijednosti od oko jedne milijarde eura.

Šamis je šibensku tvrtku sa 53 milijuna eura obveza preuzeo uoči otvaranja postupka predstečajne nagodbe formalno gledajući za jednu kunu, što je prvi takav slučaj u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Prvi problemi za novog vlasnika iskrsnuli su u odnosima sa Upravom koja ga proziva za navodne usmene naloge isplata u privatne svrhe.

Ruski je poduzetnik šokiran lažima i podmetanjima kao i tračevima koji kruže o njemu. Izjavio je kako nije to očekivao te je jako povrijeđen no nema namjeru otići iz TLM-a. Nada se kako će trenutni direktor dati ostavku, a nakon što imenuje novu Upravu namjerava uspostaviti strogu kontrolu.

Na pitanje dali je planirao preko noći preuzeti TLM odgovara da sve što radi, radi brzo. S obzirom na to da se cijeli niz godina uspješno bavi restrukturiranjem posrnulih tvrtki, Šamis smatra da bi osobni napadi na njega konačno mogli prestati. Njegov je strateški cilj restrukturirati TLM i postići proizvodnju koja će donositi dobit, a nastave li se baviti tračevima umjesto da započnu sa konstruktivnim razgovorima, do gospodarskog rasta neće doći.

Kako bi došli do rješenja koji su potrebni za industrijski razvoj pokrenuti su i razgovori sa Ministarstvom gospodarstva. Ministar ne lobira za interese privatne tvrtke: njegov je interes gospodarstvo i jasno je da može lobirati samo za državne interese, no na toj poziciji odgovoran je za razvoj industrije.

Na pitanje dali traži pomoć države odgovara da mu ona nije potrebna jer su u ovom slučaju ključni pregovori sa vjerovnicima o planu restrukturiranja te da očekuje njihovu kooperativnost jer stečaj TLM-a nije nikome koristan. Kompletnu dokumentaciju potrebnu za plan restrukturiranja namjerava završiti do kraja travnja. Odmah po dolasku, pokrenuo je proizvodnju u TPP-u koja je trajala mjesecima koju je zbog određenih razloga bio prisiljen zaustaviti, a pokrenuti je neće sve dok tvrtku ne preuzme u svoje ruke.

Kako bi ostvario dobit, Šamis mora osigurati potrebnu količinsku proizvodnju i visoke prihode od prerađivanja. Tvornica ima kapacitete za proizvodnju između 100.000 i 110.000 tona toplovaljane trake godišnje. Ona će se prerađivati u proizvod kojim će se na tržištu postizati maksimalni prihodi. Po njegovoj računici, već se s proizvodnjom od 82.000 tona godišnje može postići bruto dobit u iznosu od 14 milijuna eura. Još nije gotova troškovna analiza, no razdvajanje proizvodnih troškova od onih neproizvodnih pokazalo je da je neproizvodnih znatno više. Šamis te troškove namjerava čvrsto kontrolirati. Mjesečno je potrebno oko 12 milijuna eura za kupnju sirovine koje u skladištu uvijek treba biti dovoljno za proizvodnju.

Njegov je cilj da vjerovnici izglasuju pristanak za restrukturiranje u trajanju od 10 godina, u kojem će se osigurati dovoljna proizvodnja kojom će tvrtka ostvariti dobit. Postoje neke snage koje žele da tvrtka bankrotira no Šamis će dati sve od sebe da se to ne dogodi, također ne kani ni otpuštati radnike.

Kao investitor osigurat će investicijski kapital za modernizaciju TLM-a, kao i garancije bankama za obrtni kapital koji je potreban da tvornice rade. Dosad su pregovarali samo sa Sberbankom čijoj se suradnji nadaju, ali računaju i na suradnju sa novim bankama. Smatra da vjerovnicima mora biti isplaćen novac koji su posudili  TLM-u jer oni nisu krivi što je tvrtka pogrešno vođena.

Šamisov prvi posao bio je vezan uz bakar, a 1994. godine je u Rusiji preuzeo svoju prvu tvornicu koja je proizvodila čelik te je s njom radio na mnogim velikim projektima. Potom je na red došla čeličana u Češkoj. Opovrgava glasine da češka tvornica duguje 180 milijuna eura za 350 dobavljača. Čelične ljevaonice su u krizi od 2008., no ni jedan dan u 2,5 godine nisu zaustavili proizvodnju niti kasnili sa plaćama za 1000 radnika. Danas tvornica radi s 50% kapaciteta, no 2016. proizvodnja će se povećati.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Želite li posjetiti Rusiju i zemalje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu transfera te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

 

« Vrati se na prethodnu stranicu