Tko ima veću plaću od Putina?

Plaće „narodnih sluga“, kako sebe vide zaposleni u ruskoj birokraciji dostigle su nove rekorde, pišu Novosti.

Plaća člana rukovodstva Sberbanka dvostruko je veća od godišnje plaće Putina.

Dok ruski ekonomisti i političari polemiziraju na stranicama novina i preko TV-ekrana o tome hoće li tu veliku zemlju zahvatiti recesija ili ne, a narod strahuje od povećanja cijena zbog osjetnog pada rublja u odnosu na dolar (trenutačno jedan dolar vrijedi 32 rublja) i euro (42 rublja), činovnici „u tišini“ povećavaju svoje plaće.

Državni službenici najviših razina, ili kako oni vole sebe zvati ― „narodni sluge“, u prosjeku imaju plaću 171.000 rubalja što je više od pet tisuća dolara mjesečno.

Najnoviji izvještaji ruskih državnih statističara pokazuju da je prosječna plaća činovnika federalne razine dostigla 69.400 rubalja što je više od dvije tisuće dolara. U odnosu na prošlu godinu to je rast od 20 posto. Zanimljivo je da su najmanje plaće u sudstvu i tužilaštvu gdje je prosječna plaća 60.000 rubalja. Usporedbe radi, prosječna plaća u gospodarstvu Moskve sada iznosi 65.700 rubalja ili oko dvije tisuće dolara.

Da bi se razumjela „suha statistika“ mora se znati da se čak 80 posto ruskog novca vrti u Moskvi i Sankt Peterburgu gdje su centrale velikih kompanija iz raznih područja, prije svega nafte i plina. U ta dva grada smještena su i predstavništva brojnih stranih kompanija, pa je i logično što većina Rusa mašta da se preseli tamo gdje su i šanse za veću plaću znatno veće nego u drugim dijelovima zemlje.

Najveće su plaće suradnika predsjednika Vladimira Putina. U predsjedničkoj je administraciji prosječna plaća 171.000 rubalja, u Savjetu Federacije prosječna činovnička plaća je 87.000 dok je u Ministarstvu za razvoj Istoka 92.000 rubalja.

Posebno dobro zarađuju top-menadžeri u državnim kompanijama i bankama. Tako član rukovodstva Sberbanka čiji je većinski vlasnik država, zarađuje mjesečno 11,7 milijuna rubalja što je dvostruko više nego godišnja Putinova plaća koja je 5,8 milijuna rubalja. Najbrže plaće u državnim kompanijama rastu u Rosnjeftu gdje su ih za posljednje tri godine povećali čak četiri puta.

A kad se već spominje dinamika rasta plaća, treba reći da plaće činovnika rastu jedan i pol puta brže nego kod „običnih“ zaposlenika. Ta a razlika između plaća državnih činovnika i prosječnog građanina Rusije stalno se povećava. Prosječni ruski činovnik zarađuje dvije i pol prosječne plaće u Rusiji. U prvom je polugodištu prosječna plaća u Rusiji bila oko 29.000 rubalja i u odnosu na lanjsku veća je 13 posto.

Rast činovničkih plaća, kao i plaća menadžera u državnim kompanijama, iritira građane zbog toga što ruska ekonomija sada stagnira i smanjuje se prihod skupljen od poreza. Čak i u provincijama činovnici u prosjeku imaju za 56 posto veće plaće od drugih građana.

Jevgenij Jasin, bivši ruski ministar, sadašnji profesor moskovske Više škole ekonomije, ocjenjuje da visokim plaćama vlasti kupuju lojalnost činovnika. „Tako velikim plaćama vlasti pokazuju da  cijene one koji su vjerni političkom rukovodstvu” ― kaže profesor Jasin.

Bivši bliski Putinov suradnik Igor Sečin, sada na čelu državne kompanije Rosnjeft, rekorder je po plaći, ali on ne želi reći koliko zarađuje. Pretpostavlja se da su najviši rukovoditelji Rosnjefta zaradili lani devet milijardi rubalja što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. U najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft te u Gazpromu ogromne su ne samo plaće nego i godišnji bonusi.

Rusija ima oko šest milijuna činovnika. Ako se njima dodaju činovnici u komunalnim službama koji se bave papirima, broj će porasti za još oko 500.000. Za vrijeme socijalizma državni aparat je npr. 1982. godine brojao oko 2,5 milijuna ljudi. Iako je bilo nekoliko pokušaja da se smanji broj činovnika, u tome se nije uspjelo.

Ni posljednji pokušaj 2010. godine nije dao više rezultata, iako su ministarstva trebala napraviti planove kako smanjiti broj zaposlenih. I dalje je na snazi odluka da se do 2014. broj činovnika smanji za 20 posto, ali malo tko vjeruje da će se to stvarno ostvariti.

U Savjetu Federacije (senatu) i Dumi ukupno radi oko 15.000 ljudi. Svi parlamentarci imaju svoje pomoćnike. Njima treba dodati još 35.000 republičkih i regionalnih parlamenata i na kraju još oko 700.000 onih koji rade u gradskim skupštinama. U federalnoj izvršnoj vlasti radi oko 700.000 ljudi. U regionalnim je administracijama zaposleno oko 600.000 ljudi i, na kraju, u gradskim izvršnim organima još oko milijun.

Najveće plaće u državnim kompanijama imaju bankari. Predsjednik Sberbanka German Gref mjesečno zarađuje 11,7 milijuna rubalja, a na drugom mjestu je predsjednik VTB banke Andrej Kositin s mjesečnom plaćom od 10 milijuna rubalja.

Prvi čovek Gazprombanke Vladimir Akimov mjesečno zarađuje 6,1 milijun rubalja, kaoi predsjednik ruskih Željeznica Vladimir Jakunin. Među „siromašnim“ je direktor Aeroflota, Vitali Savelijev s plaćom koja iznosi 1.600.000 rubalja i direktor banke Vnješekonom Vladimir Dmitrijev s 1,5 milijuna.

« Vrati se na prethodnu stranicu