Što ruski tisak piše o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović

Što ruski tisak piše o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović

Protekle predsjedničke izbore u Hrvatskoj komentiraju najpopularniji ruski mediji. Pobjeda HDZ-a se mogla predvidjeti, smatraju novinari, no po svojoj veličini i utjecaju bila je zapanjujuća. Novinari razmatraju kako će dolazak Kolinde Grabar-Kitarović utjecati na samu Hrvatsku i odnose Hrvatske i Rusije.

hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović

Komsomoljska pravda, jedan od najpopularnijih ruskih tabloida, prošli tjedan objavio je neobičan članak o novoj predsjednici Hrvatske, koji se razlikuje od drugih. Autorica članka, poznata ruska novinarka Darja Aslamova, hvali Kolindin vanjski izgled i tvrdi da je hrvatima potrebna nova privlačna i seksi predsjednica, jer su svi ”umorni” od prijašnjeg. “Po prvi put u povijesti jedna žena je postala predsjenica Hrvatske. I to još kakva! 46-godišnja boginja ženstvenosti sa čarobnim holivudskim smiješkom, američka miljenica, bivša veleposlanica Hrvatske u SAD-u, bivša zamjenica glavnog tajnika NATO-a! Svi su umorni od prijašnjeg neoliberalnog predsjednika Ive Josipovića. Svojevremeno je dobio izbor, jer je hrvatske žene osvojio svojim sviranjem na klaviru. (Nitko nije mogao objasniti kako jedan skladatelj može poboljšati ekonomiju države, koja nezaustavljivo leti u propast).”

Darja Aslamova ima pozitivan stav prema HDZ-u, smatrajući da upravo ta stranka može spasiti Hrvatsku od siromaštva i potpunog bankrota. ”Potrebno je shvatiti osobitost Europe, gdje se sve izokrenulo naopačke: prijašnje ”socijalističke” stranke krenule su putem globalizacije te su potpuno odustale od protekcionizma (zaštite vlastitog proizvođača). Postale su zapravo ”kapitalističke”, dok su nacionalističke strane bile prisiljene preuzeti na sebe društvene funkcije i zaštitu siromašnog sloja stanovništva. Ljudi po navici glasuju za stranke koje u nazivu imaju “socijalistički”, jednom se opeku, plaču i viču da su ih prevarili. (I oni imaju pravo! Njih su zaista prevarili!). Takav je i rezultat ovih izbora u Hrvatskoj – nacionalistička stranka HDZ je pobijedila.”

Novinarka smatra da dolazak Kolinde Grabar-Kitarović nikako neće utjecati na odnose Hrvatske s Rusijom, jer su sve hrvatske vlasti bile proameričke ili pronatovske. ”Jedina je nada ta što su nacionalisti pragmatičniji te su prisiljeni misliti o ekonomiji države. Dakle, morat će tražiti nove partnere. Barem da bi prodali hrvatske mandarine u Rusiju.”

Vzgljad, popularni konzervativni portal, objavljuje članak pod nazivom”Hrvatska je izabrala američki standard”.

Autor članka Evgenij Krutikov smatra da će Kolinda Grabar-Kitarović podržavati stupanj napetosti na granici sa Srbijom, jer je Hrvatskoj potreban neprijatelj, kako bi mogla privlačiti na sebe pozornost Bruxellesa. ”A  iza Srbije uvijek se nazire Rusija, čak ako je ni nema tamo”. Novinar se boji da će hrvatska predsjednica djelovati prema Rusiji onako kao i litavska predsjednica Dalia Grybauskaitė, koja se isto obrazovala u SAD-u. ”Za Grybauskaitė je Rusija neprijatelj broj jedan, ali istovremeno instrument za pritisak na Europu.”

Autor piše da izbor Kolinde Grabar-Kitarović najviše raduje druge države. “Prvo su se počeli radovati u Kijevu, izravno povezujući (iako ne na službenoj razini, nego u razmišljanima lokalnih politologa) njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima s događajima u vlastitoj državi. Govori se da je Grabar-Kitarović reakcionar i pristaša NATO-ove politike. Dakle, sad će ona brzo predati (ili prodati – to sad nije toliko važno) Ukrajini dosta oružja te će još jedna država EU postati zaštitnik ideala Majdana. Sljedeće na redu su pribaltičke države s otprilike istom takvom retorikom, samo bez direktne veze s oružjem i ostalim općeeuropskim vrijednostima.”

Ruski resurs međunarodne informacijske agencije RIA Novosti smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović pobjedila zahvaljujući suvisloj kampanji, koja je kritizirala ekonomsku politiku Ive Josipovića. Prema rječima ruskih stručnjaka, “glavni razlog Josipovićevog poraza je nezadovoljstvo građana socijalno-ekonomskom situacijom u državi, koja se već šestu godinu zaredom nalazi u recesiji. Predsjednikovo ime birači čvrsto povezuju s neuspješnom ekonomskom politikom sadašnje vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem, te se ni službeno bestranački Josipović nije mogao u dovoljnoj mjeri distancirati od premijera.”

U međuvremenu, veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj izvještava da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao krajem siječnja pismo u kojem je Kolindi Grabar-Kitarović čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanju.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu