Što morate popiti u Rusiji

kvas - rusko nacionalno pićeRusko nacionalno piće nije votka kako mnogi misle, već kvas – ukusan napitak s malim udjelom alkohola, blago pjenušav i zlatno-smeđe boje. Nažalost, industrijski proizvedeni kvas jedva da zaslužuje to slavno ime, već je najbolji onaj koji se proizvodi u pravoslavnim manastirima.

Klasičan kvas ima gustoću i oporost jabukovače s niskim udjelom alkohola, a dobiva se fermentacijom crnog ili raženog kruha, izvorske vode i bilja, iako postoje i vrste kvasa koje se rade od bobičastog voća, drugih vrsta žitarica i repe. Kvas se konzumira samostalno kao napitak, ali se koristi i kao osnovni sastojak hladnih ljetnih juha poput okroške. Dovoljno je blag da ga mogu piti čak i djeca, a zdraviji je od bezalkoholnih napitaka na bazi zaslađenih sirupa.

Na pragu ljeta na gotovo svakom uglu pažnju privlače male žuto-crvene cisterne za točenje kvasa, gdje se žedni mogu osvježiti tijekom cijelog dana. Kvas se danas komercijalno proizvodi i prodaje u plastičnim bocama tijekom cijele godine, pa u tom unosnom poslu sudjeluju čak i kompanije „Coca-Cola“ i „Pepsi“. Mnogi Rusi smatraju da je takav trend proizvodnje i prodaje pomalo uvredljiva komercijalizacija ovog nacionalnog blaga i svi su suglasni da je kvas daleko boljeg ukusa od inozemnih bezalkoholnih napitaka.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu