Moskva: Stari Arbat (pješačka zona)

Stari Arbat

Stari Arbat , moskovska pješačka zona

Stari Arbat nije obična ulica. To je pravo srce Moskve u kojem se čuvaju nezaboravni prizori arhitektonskih spomenika, ulica, tajnovitih zakutaka i uglova ispunjenih posebnom čarolijom i jedinstvenim šarmom. Arbat je jedno od najposjećenih mjesta u Moskvi. Već je dugi niz godina simbol Moskve, ovjekovječen u poeziji i ruskoj glazbi, u proznim remek-djelima i brojnim filmovima. Danas se Arbatom naziva ne tako velika ulica i pješačka zona, ali je u ranije vrijeme to bio povijesni moskovski okrug koji je još 1993. slavio pola tisućljeća postojanja.

Arbat (ruski Арбат ( help · info ) ), uglavnom iz engleskog na Arbat je pješačka ulica oko dužine jedan kilometar u povijesnom središtu Moskve . Arbat postoji od 15. stoljeća, što je čini jednom od najstarijih preživjelih ulicam koje čini ruski kapital. To čini srce Arbat District Moskve. Izvorno je ulica bila dio važnog trgovinskog-put i bio je dom velikog broja obrtnika. U 18. stoljeću ruski plemići smatraju Arbat kao najpoželjniju desttinaciju u Moskvi.

Međutim Arbat nastavio služiti kao najvažnijija prometnica na putu   iz Moskve prema Zapadu. Tijekom Napoleonovog pohoda na Rusiju 1812.g. , francuski vojnici predvođeni Joachim Murat koristili su ulicu da dođu do Kremlja. Ovaj događaj se spominje u Lav Tolstoj  romanu  Rat i mir, napisan 50 godina poslije.

Vatra zapalila tijekom bitke za Moskvu 1812. uništio velik dio pretežito drveni grad, ali i desetkovana Arbat. Rezultati energetski perioda obnove u 1810-ih još uvijek mogu vidjeti i danas, u preživjelim kućama Stlu carstva, što je karakteristično za razdoblje. Krajem 19. stoljeća, arhitektura mijenja se i secesije  s mnogo luksuznih stambenih zgrada koji se gradi u ovom stilu. Ove građevine  s čak šest ili sedam katova, bili tehnološki izvanredni za razdoblje, te opremljeni sa svim modernim sadržajima. Oko desetak još uvijek se može vidjeti uz Arbat danas. U 19. i početkom 20. stoljeća postala je poznata kao mjesto gdje su živjeli sitni plemići živjeli, umjetnici i akademici. U Sovjetskom periodu, smješteni su mnogi visoki državni dužnosnici.

U posljednjim godinama 20. stoljeća i prvog u 21., svi su obnovljeni i napravio u pliš stanovanja ili ureda.

Zbog mnogih povijesnih građevina, a zbog brojnih umjetnika koji su živjeli i radili u ulice, Arbat je također postala važna turistička atrakcija kao i poželjno mjesto za život.

Izlet ide svakodnevno te traje 1 sat.

moskva_atmosfera
« Vrati se na prethodnu stranicu