Stadioni Svjetskog prvenstva 2018.

Stadioni Svjetskog prvenstva 2018.

Uvelike se obavljaju pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. čiji je domaćin Rusija. Predstavljamo vam ruske stadione na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2018.

Volgograd Arena


Gradi se na mjestu Središnjeg stadiona koji je pred početak izgradnje sravnjen sa zemljom. Mjesto izgradnje na području Mamajevog Kurgana i radni naziv “Arena Pobjeda” podsjećaju na herojsku obranu Staljingrada u Drugom svjetskom ratu. Prema projektu stadion prima 45 000 gledatelja. U Volgograd Areni će biti održane utakmice po skupinama na Svjetskom prvenstvu 2018.

Jekaterinburg Arena


I ovaj stadion je u rekonstrukciji. Nakon rekonstrukcije će biti komforniji i imat će više mjesta, ali će sačuvati svoje prvobitno pročelje. Nakon rekonstrukcije će primati 35 000 gledatelja. To je inače domaći teren ovdašnjeg nogometnog kluba Ural. U Jkaterinburg Areni će se igrati utakmice po skupinama u okviru Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Kazanj Arena


Jedan od nekoliko stadiona izgrađenih neposredno prije početka aktivne pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo. Pročelje ima ogroman prostor predviđen za VideoBim, na kojem se utakmica može pratiti i izvana. Stadion prima 45 000 gledatelja. To je domaći teren kazanjskog Rubina. Ovdje je održana Univerzijada kao i Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima. U Kazanj Areni bit će odžane utakmice Kupa konfederacija 2017. godine i utakmice po skupinama, jedan meč osmine finala i jedno četvrtfinale Svjetskog prvenstva 2018.

Stadion Kalinjingrad


Jedan od “najproblematičnijih” objekata vezanih za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Dugo su vođene diskusije o mjestu na kojem treba biti podignut. Projekt je više puta izmijenjen. Izgradnja je komplicirana zbog labilnog terena tako da se primjenjuju posebni piloti. Moći će primiti 35 000 gledatelja, a poslije Svjetskog prvenstva 25 000. Na Stadionu Kalinjingrad bit će odigrani mečevi po grupama u okviru Svjetskog prvenstva 2018.

Stadion Lužniki, Moskva


Glavni stadion u Rusiji na kojem je održana i Olimpijada 1980. Za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. će biti još jednom rekonstruiran, s time što će ovoga puta teren biti spušten kako bi se tribine povećale (81 000 gledatelja) i kako bi bile bliže terenu. Na Stadionu Lužniki se igra prva utakmica kojom će biti otvoreno Svjetsko prvenstvo, kao i tri meča po skupinama, jedno polufinale i finale Svjetskog prvenstva 2018.

Stadion Spartak, Moskva

Prije i poslije Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine Stadion Spartak će se zvati “Otkriće Arena”. Na njemu je prva utakmica odigrana 5. rujna 2014. godine. Stadion je sagrađen za nogometni klub Spartak, a sredstva je osigurao direktor kluba Leonid Fedun. Zdanje pomalo liči na Koloseum i obojeno je crveno-bijelim tonovima. Može primiti 45 000 gledatelja. Ovdje će se održati mečevi Kupa konfederacije 2017. godine, utakmice po skupinama i jedan meč osmine finala Svjetskog prvenstva 2018.

Stadion Nižnji Novgorod


Za ovaj sportski objekt odabrano je najljepše mjesto u gradu, gdje se rijeka Oka ulijeva u Volgu. Prima 45 000 gledatelja. Na stadionu Nižnji Novgorod igrat će se utakmice po grupama, jedna utakmica osmine finala i jedan četvrtfinalni meč Svjetskog prvenstva.

Rostov Arena, Rostov na Donu


Stadion se gradi na živopisnom mjestu, na lijevoj obali Dona. Projekt je više puta revidiran i na kraju je znatno pojednostavljen. Tijekom Svjetskog prvenstva će primati 45 000 gledatelja, a poslije toga će biti domaći teren nogometnog kluba Rostov i primat će 40 000 gledatelja. Na Rostov Areni će se igrati utakmice po skupinama i jedna utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva 2018.

Samara Arena


Napravljena je u obliku sferoida. Prima 45 000 gledatelja. Nakon Svjetskog prvenstva će biti domaći teren samarskog kluba Krila Sovjeta. U Samara Areni će se igrati utakmicepo grupama, jedna utakmica osmine finala i jedno četvrtfinale.

Stadion Sankt-Peterburg


On spada među nogometne stadione koji se najduže grade. To je ujedno najskuplji, najsuvremeniji i najinovativniji stadion u Rusiji i cijelom svijetu. Generalni arhitekt Kisho Kurokawa projektirao je za ovaj sportski objekt pokretni krov koji prekriva teren u lošim vremenskim uvjetima i travnati teren koji se uklanja kada se organiziraju natjecanja iz drugih sportova. Stadion će moći primiti 69 000 gledatelja. Ovdje će se igrati mečevi Kupa konfederacija 2017, utakmice po skupinama, jedno polufinale i utakmica za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2018.

Mordovija Arena, Saransk


Izgradnja stadiona u Saransku počela je još prije nego što se saznalo da će se tu igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2018. I pored toga, radovi su dosta kasnili. U vezi sa Svjetskim prvenstvom projekt je revidiran. Stadion će moći primiti 45 000 gledatelja, a poslije Svjetskog prvenstva 30 000. Na Mordovija Areni će se igrati utakmice po skupinama na Svjetskom prvenstvu 2018.

Stadion Fišt, Soči


Podignut je za Zimsku olimpijadu 2014. u Sočiju. Ovdje je održano svečano otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igara. Iako je objekt potpuno nov, za potrebe Svjetskog prvenstva se vrši rekonstrukcija. Stadion može primiti 40 000 gledatelja, ali prema programu “Nasljeđe”, poslije Svjetskog prvenstva će moći primiti njih 25 000. Ovdje će se igrati mečevi Kupa konfederacija 2017. godine, utakmice po grupama i jedna utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Izvor: https://hr.rbth.com

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

« Vrati se na prethodnu stranicu