ST.PETERSBURG: PETERGOF

Petergof (PETERHOF)

Zbog raskošnih građevina i predivnog parka, carski ljetnikovac u Petergofu često se naziva ruski Verasilles. Peterhof je gradić parkova, palača i muzeja smješten na obali Finskog zaljeva. Nastao je kao kraljevska palača Petra Velikoga 1711. godine. Oko te palače izgrađena su druga zdanja i uređeni parkovi. Predstavlja pravi dragulj ruske umjetnosti.

Kompleks palača i parkova izgrađen je u baroknom stilu s elementima neogotike, neobaroka i klasicizma.  Parkovi oko nekadašnjih carskih odaja ukrašeni su brojnim fontanama i skulpturama, a protežu se na 607 hektara. Pažnju će vam zasigurno privući kaskada s 200 brončanih kipova i 64 raskošno fontane koje su jedan od najčešćih motiva razglednica i fotografija iz Petergofa.

Najpoznatija skulptura prikazuje Samsona kako otvara lavlja usta, iz kojih izlazi visoki mlaz vode. Skulptura simbolizira pobjedu Rusije nad Švedskom u bitci kod Poltave.

Zanimljivo je da su nacisti u Drugom svjetskom ratu okupirali Peterhof te ga uništili u veliko mjeri, ali je odmah nakon oslobođenja počela obnova kojom je vraćen prvobitni izgled Peterhofa te se i dalje zbog svoje raskošnosti i predivno uređenih vrtova naziva ruskim “Versaillesom”. Peterhof je uvršten u UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine 1990. godine.

Petehof možete posjetiti pojedinačno ili u sklopu naših programa za St. Peterburg. Putovanje u Rusiju započinje u Atlantis travelu, kontaktirajte nas.

Peterhof

Save

Save

Save

« Vrati se na prethodnu stranicu