ST. PETERSBURG: ERMITAŽ

Ermitaž      

St. Petersbusg – Ermitaž

Ermitaž u St Petersburgu je jedan od njavećih muzeja svijeta, sastoji se od pet povezanih građevina. Znanstvenici su izračunali da biste potrošili 15 godina svoga života zaustavljajući se  pred svakim izloženim djelom samo na minutu, ukupno 8 sati na dan. U ovom muzeju nalazi se oko 3 milijuna izložaka. Nudimo ovaj izlet kako biste vidjeli bar dio remek-djela izloženih u ovom muzeju. Posjetit ćemo i Zimski dvorac, najpoznatiju iz 5 građevina Ermitaža, uživati u pogledu na raskoš brojnih dvorana i neka od najvećih dostignuća slikarstva. Posebno se ističe kolekcija zapadnoeuropskog slikarstva koja sadrži oko 600 000 eksponata iz razdoblja od srednjeg vijeka do danas i jedna je od najvećih takvih kolekcija na svijetu. U Ermitažu ćete vidjeti djela Leonarda da Vincija, Rubensa, Degasa,  Courbeta, Renoira, van Gogha i mnogih drugih.  Šetajući dvoranama ovoga muzeja osjećat ćete se kao na putovanju kroz vrijeme i različite zemlje svijeta.

 

This slideshow requires JavaScript.

Činjenice:

Ermitaž (franc. Ermitage = obitavalište pustinjaka, osamljeno mjesto) je u Rusiji bio naziv za vile izvan grada i paviljone s parkovima, a najpoznatiji je Ermitaž Katarine Velike u Petrogradu (ruski: Государственный Эрмитаж) koji je danas jedan od najvećih i najznačajnijih kulturno-povijesnih i umjetničkih muzeja na svijetu.

Jezgru muzeja Ermitaž u St Petersburgu čini zbirka ruske carice Katarine Velike koja je uz paviljon Ermitaž dala izgraditi i “Zimski dvorac” (talijanski arhitekt B. F. Rastrelli 1754.-1763.).

U 19. st. Nikola I. gradi “Novi Ermitaž” (njemačkog arhitekta L. Klenzea) u koji je smještena cijela zbirka i otvorena za javnost 1852. godine.

Nakon revolucije 1917. muzej je povećan nacionaliziranim umjetninama i smješten u svim zgradama Ermitaža i Zimskog dvorca.

Danas je jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu s čuvenim zbirkama antičke, sasnidske, indijske, islamske i ostalih umjetnosti. Posebnu atrakciju čine remekdjela od renesanse do početka 20. st., te zbirke brojnih grafika i crteža, kao i zbirke medaljona i novca koje se računaju u milijunima primjeraka. Samo manji dio zbirke muzeja, koja ima više od 3 milijuna predmeta i najveću kolekciju slika na svijetu, je u stalnom postavu.

Od šest građevina koje ga tvore, njih četiri (Zimski dvorac, Mali Ermitaž, Stari Ermitaž i Novi Ermitaž) su otvorene za javnost, dok su druge dvije (Kazalište Ermitaža i Pomoćni dom) zatvorene. Pored njih, uprava Ermitaža upravlja i obližnjim muzejima kao što su: Palača Menšikov (ruska umjetnost 18. st.), Muzej porculana, skladištem u Staraja Derevnja i istočnim krilom Glavne upravne zgrade. Od 1990. godine ravnatelj muzeja je Mihail Pjotrovski.

Muzej ne radi ponedjeljcima, a ulazi se kroz dvorište ili pristanište Zimskog dvorca. Ulaz u muzej je besplatan za djecu i studente, ali i za sve svakog prvog četvrtka u mjesecu.

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u…

 

« Vrati se na prethodnu stranicu