Spilja gospodara hladnoće

Spilja gospodara hladnoće

Spilja gospodara hladnoće. Upoznajte čudesni ledeni svijet Republike Saha (Jakutije): posjetite muzej u kojem su izloženi ostaci divovskog mamuta i gdje se vječno smrznuta zemlja, permafrost, presijava u svim duginim bojama. Možete snimiti i selfie pored ledene kopije Afrodite s Melosa ili dodirnuti Budu isklesanog u ledu.

“Carstvo vječnog leda” poznati je muzejski kompleks smješten blizu centra Jakutska, grada udaljenog 4.885 km od Moskve. Jakutsk se nalazi u području okruženom brdima zaobljenih vrhova, poznatih kao “sopki”. Jedno od njih, udaljeno nekoliko kilometara od centra grada, zove se Čočur Muran, što na jakutskom jeziku znači “brdo s oštrim vrhom”. Jakuti ga smatraju svetim i vjeruju da je na tom mjestu ponikao njihov narod.

U doba SSSR-a tu se nalazilo podzemno okno, dok je spilja korištena kao hladnjak za čuvanje hrane. Spilja je 2006. postala turistička atrakcija i od tada posjetitelji imaju priliku zaviriti u njezinu unutrašnjost, gdje ih tijekom cijele godine čekaju prizori iz zimske bajke. Čak i ljeti, u vrijeme kada je vani prilično toplo, u muzeju možete vidjeti mnoštvo ledenih skulptura, a zidovi pećine prekriveni su snijegom.

Ovdje vlada vječna hladnoća i temperatura je uvijek ispod nule – zimi je oko -10 ° C, dok ljeti raste do -4 ° C. Za Jakute je ovo korisna stvar. Zimi, kada se na otvorenom temperatura spušta i do -50 ° C, u spilji se na podnošljivih -10 ° C uvijek možete “ugrijati”.

Permafrost ili vječno smrznuto tlo dio je Zemljine kore čija temperatura u dužem razdoblju (od 2-3 do više tisuća godina) nije porasla iznad nule tako da se led u njemu nikada ne otapa. U zoni trajno smrznutog tla podzemne vode su u zaleđenom stanju, a debljina smrznutog sloja ponekad prelazi i 1000 m.

Vječni led 

Danas permafrosta najviše ima u Sibiru i Kanadi. Međutim prije 1 do 1,5 milijuna godina pojas permafrosta imao je divovske razmjere – njegova južna granica prostirala se do teritorija današnje savezne američke države Colorado. Jedini kontinent na kojem vječno smrznutog tla nikada nije bilo je Australija.

U Rusiji permafrost pokriva 60-65% teritorija zemlje, a u tom pogledu rekord drži Republika Saha. Tamo dubina vječno smrznutog tla doseže i 1,4 kilometra. Jakutsk, prijestolnica ove republike najveći je grad na svijetu u zoni permafrosta.

Spilja gospodara hladnoće

Muzejski kompleks “Carstvo vječnog leda” načinjen je od velikog ledenjaka i prostire se u nekoliko dvorana u kojima se održavaju izložbe i predstave. Tamo se možete upoznati s jakutskim narodnim običajima, glazbenim instrumentima, kuhinjskim priborom i hranom, pri čemu je sve ovo predstavljeno u obliku figura od leda. Kompozicije skulptura posjetitelje uvode u svijet tradicionalnog jakutskog načina lova, ribolova, uzgoja sobova i vožnje saonica s upregnutim psima.

U prvoj dvorani posjetitelje dočekuje Čishan, gospodar hladnoće, čiji je vječno smrznuto tlo prekriven medvjeđom kožom. Jakuti vjeruju da Djed Mraz upravo odavde kreće u svoj novogodišnji pohod. Prvo susreće Čishana od kojeg dobiva simbol zime i tek onda odlazi na put po cijeloj zemlji.

Sljedeća dvorana posvećena je jakutskom gospodaru Sjevera. Prema legendi, on stvara bića od leda kojima potom udahnjuje život. Ledeni kristali, nastali od zamrznute vode iz tla, izbijaju iz zemlje i pod svjetlošću svjetiljki presijavaju se u raznim bojama. Svake godine ove skulpture budu drugačije, jer se neke okreću, a druge ne mogu zadržati oblik zbog uvjeta u kojima se nalaze.

Izložene ledene skulpture na prvi pogled nemaju mnogo zajedničkog: egipatske sfinge promatraju Afroditu iz Milesa, a između njih se nalazi kip Bude. Posjetitelji često na Budinu figuru lijepe kovanice, jer vjeruju da će im se tako ostvariti želje.

Dvorana za ceremonije izgrađena je s ciljem da se u njoj izvode rituali pročišćenja, kao i oni za prizivanje blagoslova. Ukrašena je labudovima, koji su po Jakutskoj mitologiji simboli čistoće, dok u europskoj kulturi predstavljaju bračnu vjernost. Posjetitelji imaju priliku i  leći na bračni krevet od leda prekriven medvjeđim krznom. Ovdje je izloženo i čuveno Jakutsko drago kamenje, okovano ledom promjera oko 20 cm.

Zamrznuti mamut

Jedno spiljsko okno izdvojeno je kao paleontološki muzej, gdje je izložen mamut u prirodnoj veličini s kljovama, punjen slamom.

Pošto se permafrost ne otapa, u njemu je sačuvana velika količina drevnog genetskog materijala. U Republici Saha znanstvenici su otkrili ne samo najstariji led na Zemlji, već i 80% svih pronađenih ostataka mamuta na svijetu. Mamuti pronađeni u 19. i 20. stoljeću kod sela Jukagira i na obalama rijeka Sandrine i Berjozovka, izazvali su veliku pozornost znanstvene javnosti. Ukoliko se u permafrostu otkriju ostaci mladunčeta mamuta, znanstvenici im obično daju imena od milja – Juka ili Dima, na primjer.

Po završetku obilaska, službenik koji sjedi u specijalno napravljenom uredu od leda gostima izdaje certifikat s njihovim imenom, čime se potvrđuje da su posjetili “Carstvo vječnog leda”.

Prije odlaska iz muzeja obavezno treba svratiti u ledeni bar. Tamo možete probati stroganinu – tradicionalno jelo od smrznute ribe ili mesa, tipično za kuhinju starosjedilaca Sibira i Sjevera. Uz stroganinu se služe votka i šampanjac u čašama od leda.

Kako stići: “Carstvo vječnog leda” udaljeno je 7 km od Jakutska i nalazi se na cesti koja vodi do grada Viljujska. Može se stići taksijem ili privatnim vozilom. Nema autobusa niti minibuseva (poznatih kao “maršrutke”) koji voze do muzeja.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

 

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu