Spektakularna okolica Sočija

Soči, grad fantastičnog spoja mediteranskih palmi i zimskih sportskih terena ima i jednako zadivljujuću okolinu.

Đavolja kapija u Navališčenskom kanjonu je prirodni fenomen, koji je taj naziv dobio zbog nepredvidivog ponašanja rijeke za vrijeme velikih pljuskova.  Usred slikovitog stjenovitog krajolika planinska rijeka Hosta probija veličanstveni kanjon, dug oko kilometar i pol. Tu se nalazi i malo jezero, a nešto dalje niz kanjon nalazi se slap visok četiri metra. Kad padnu velike količine oborina, razina vode naraste za tri metra i među stijenama ostaje samo uzak rascjep kroz koji kulja voda. U ovaj procjep, kako kažu Rusi, „ni đavo ne zavlači svoj „nos”.  Ovdje možete uživati na obali jezera, u parnoj kupelji, u restoranu sa živom glazbom ili u hotelu. Ako donesete svoje namirnice, ovdašnji kuhari će vam za skromnu naknadu od njih pripremiti ručak, a u restoranu možete probati dolmu (vrsta sarme), ovčja rebra, mesni i riblji šašlik i lokalna vina. Đavolja kapija je omiljeno mjesto i za ljubitelje paintballa iz Sočija.

Ahun je najviša točka u priobalnom dijelu grada. Ova planina je potpuno prekrivena gustom šumom i sa svih strana okružena vodama dvije rijeke te Crnog mora. Ima nadmorsku visinu od 663 metra. Uspinjanje na vrh Ahuna postalo je jedna od najpopularnijih izletničkih ruta u Sočiju. Promatračnica je za turiste otvorena cijele godine. U podnožju u ugostiteljskim objektima možete probati domaće vino, čaj iz ruskog samovara s medom ili sočni šašlik.

U Sočiju možete vidjeti i nešto iz razdoblja prije ledenog doba – reliktnu suptropsku šumu. Ovaj jedinstveni spomenik prirode, šuma tise i šimšira nalazi se u naselju Hosti. U šumi raste tisa visoka 30 metara i stara preko 1000 godina, 400 – godišnja bukva i drevna razgranata vrba. Mala staza je duga 1800 metara, betonirana, s klupama i informativnim pločama. Velika kružna staza je 5 kilometara duga i vodi kroz stjenovito područje.

Još jedan biser Sočija su Orlove stijene. Drveće i grmlje raste izravno iz bijelih stijena, a s visine od 380 metara pruža se veličanstven pogled na Crno more i planinu Ahun. Starosjedioci tvrde da su ovdje nekada svoje stanište imali orlovi.

Od Orlovih stijena se možete spustiti do Agurskih vodopada, koji čak i zimi čine nezaboravan prizor. Na rijeci Aguri nižu se jadan za drugim tri velika vodopada. Posljednji u nizu sastoji se od dvije kaskade, od 18 i 12 metara visine. Visina srednjeg vodopada je 23 metra, a prvog u nizu 21 metar. Tu se nalazi i slikovita Đavolja krstionica, jezerce u koje se s visine od tri metra obrušava mali slap.

U blizini grada nalaze se Voroncovske spilje, jedan od najvećih kompleksa podzemnih pećina u Rusiji. Njihova ukupna dužina iznosi više od 11 kilometara. Voroncovske spilje danas se sastoje od tri osnovna dijela, povezana uskim tunelima. Posebnu pozornost posjetitelja privlači dvorana nevjerojatnih dimenzija pod nazivom „Prometej”. Duga je 120 i visoka 20 metara, a na njezinim zidovima i svodovima isklesane su različiti vapnenački oblici, okamenjene rijeke, kao i stalaktiti i stalagmiti.

Na samo nekoliko kilometara od aerodroma nalazi Pastrvski ribnjak poznat u cijelom Krasnodarskom Kraju, gdje možete pecati do mile volje ili kupiti svježu ribu. Ovdašnju, nevjerojatno ukusnu pastrvu uz dodatak različitih začina i umaka pripremaju kuhari u restoranu „Kanjon”, koji se nalazi blizu ribnjaka. Put dalje vodi dolinom rijeke Mzimte, najveće planinske rijeke u regiji. S vidikovca se pruža veličanstven pogled na kanjon Ahcu.  Pet kilometara nakon što prođete naselje Kepšu nailazite na hotelski kompleks „Medvjeđi kutak”, poznat po mineralnim izvorima. Još jedna ovdašnja znamenitost je slap „Djevojčine suze”, koji se obrušava s litice visoke 13 metara.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu