Slavlje koje nikad ne prestaje: najbolja događanja u St. Petersburgu

Slavlje koje nikad ne prestaje: najbolja događanja u St. Petersburgu

Sankt Peterburg je puno više od živopisnog grada: u njemu slavlja nikad ne prestaju. Od širokih avenija pa sve do zlatom obojenih ostataka Ruskog carstva, ruska Venecija nas ne prestaje impresionirati. Sanjate li o posjeti Sankt Peterburgu, svakako pročitajte kratak popis njihovih godišnjih događanja koje smo sastavili.

Festival of the founttains Slavlje koje nikad ne prestaje: najbolja događanja u St. Petersburgu

Sankt Peterburg, Rusija

Planirate li ići na ljetovanje, onda je ovo idealno vrijeme da razmotrite spektakularnu kraljevsku baštinu grada te naučite sve o brojnim događajima i festivalima koji su organizirani u ovom gradu za vrijeme najtoplijih mjeseci u godini. Pogledajte naš kratki popis događaja koje vrijedi posjetiti u Sankt Peterburgu.

Svečano otvaranje i zatvaranje Peterhofskih fontana
Slavlje koje nikad ne prestaje: najbolja događanja u St. Petersburgu

Jedan od najboljih načina za doček ljeta u Sankt Peterburgu je posjet tradicinalnom svečanom otvorenju fontana u Peterhofu. Festival se odvija sredinom svibnja i na ovaj dan cijela zbirka ruske “Versaje” oživi. Uz pratnju orkestra, vatrometa i slavlja, fontane se pale jedna po jedna. Najbolji dio ovog festivala je taj što se ista ceremoniija održava i na dan zatvaranja u rujnu. Dakle, imate dvije velike prilike za uživanje u spektakularnom pogledu na Grand Cascade i Grand Palace.

Datum otvorenja: 16.svibanj, 2015.

Datum zatvaranja: 12.rujan, 2015.

Sankt Peterburški festival gavuna
Slavlje koje nikad ne prestaje: najbolja događanja u St. Petersburgu

Otprilike u isto vrijeme kad se održava ceremonija otvorenja Peterhofskih fontana, Sankt Peterburg tradicionalno održava vrlo neobičan događaj: Festival gavuna. Možda i nisu najugodniji za slušati ali gavuni su i dalje neslužbeni simbol grada, a Petar Veliki nazvao ih je “Carskom ribom”. Ovaj festival prvi je put održan 1708., ali tradicija je prekinuta te je mirovala mnogo godina, sve do 2003. kad je ponovo zaživjela. Te je godine održana 300-ta obljetnica, a danas Festival gavuna privlači na tisuće posjetitelja u poznati LENEXPO izložbeni centar. Tokom dva dana imat ćete priliku da isprobate razna jela spravljena od ove legendarne ali vrlo jednostavne ribe, od juha do glavnih obroka i salata.

Datum održavanja festivala: 16.- 17.svibanj, 2015.

Zvijezde festivala Bijele noći

Uvršten među 10 najboljih klasičnih glazbenih događaja na svijetu, zvijezede festivala Bijele noći je nešto što ne smijete propustiti čak i ako niste ljubitelj opere i baleta. Ovaj festival, koji je osnovao Valerij Gergiev direktor uglednog Mariinsky kazališta, okuplja izvrsne umjetnike koji će sa vama podijeliti svoj talent i izvođenje remek-dijela klasične glazbe, od Sergeja Prokofjeva, Ludwiga van Beethovena do Gustava Mahlera. Osim klasičnih kazališnih predstava na pozornici Mariinsky, postoje brojni događaji na otvorenom u okolici grada koji ispunjavaju zrak duhom najboljih svjetskih izvođača.

Datum održavanja festivala:  27. svibanj, 2015.- 2. kolovoz, 2015.

Grimizna jedra

Jedan od najblistavijih ljetnih događaja ovdje, vjerovatno je parada brodova poznata pod nazivom “Grimizna jedra”. Iako je danas to slavlje usko povezano s krajem školske godine, korjeni ovog događanja sežu još u povijest prerevolucionarne Rusije.

Bajka “Alye Parusa” (Grimizna jedra) jedna je od najpoznatijih među djelima ruskog pisca romantičnih novela i kratkih priča, Alexandera Grina. Priča je to o mladoj djevojci po imenu Assol, a radnja se odvija u izmišljenoj zemlji. Prema proročanstvu, mladoj je djevojci predviđeno je da upozna princa koji će u grad uploviti brodom sa grimiznim jedrima te će se ona u njega zaljubiti. Na kraju priče, bogati kapetan zaljubi se u Assol, sazna sve o njenom proročanstvu, razapne grimizna jedra na svoj brod i uplovi u luku te time ostvari djevojčino proročanstvo.

Suvremeni Festival je prvi put održan 2005. godine, a od tada ga ljudi s nestrpljenjem očekuju svake godine. Nakon live koncerta u srcu grada na otvorenom, slijedi prekrasna parada brodova koja plove duž obala rijeke Neve uz zvuke klasične glazbe, popraćeno vatrometom. Paradu predvodi bajkoviti brod “Tajna” na kojem su, baš kao i u Grinovoj bajci, postavljena grimizna jedra.

Datum održavanja festivala: 19.- 20. lipanj 2015.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Sankt Peterburg je zasluženo jedan od najljepših gradova u svijetu. Odlučite li se rezervirati putovanje u Sankt Peterburg,  agencija Atlantis Travel rado će Vam ponuditi tureizletezrakoplovne karte i pobrinuti se da ne propustite ljepote ovoga slavnog grada. Naše stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu  transfera te pružiti svu potrebu podršku u vezi putovanja.

 

 

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu