Koliko Rusija plaća za Svjetsko nogometno prvenstvo

Priprema Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. košta Rusiju 244 milijarde kuna.

Regije su izračunale da im je za izgradnju infrastrukture za Svjetsko nogometno prvenstvo potrebno dva puta više sredstava nego što su ranije računali. Jedanaest ruskih gradova, koji će ugostiti SP 2018., trebaju za pripremu infrastrukture 1,3 trilijuna rubalja (oko 244 milijarde kuna), proanalizirala je agencija Standard &Poor’s. Do 60% troškova su socijalne obveze, a ta će se grupa troškova još povećavati kako bi se ispunila obećanja predsjednika Vladimira Putina.

Ministarstvo sporta ranije je procjenjivalo da će troškovi biti dva puta manji: 650 bilijuna rubalja (122 milijarde kuna). Doduše, nedavno je broj narastao do 917 bilijuna rubalja (oko 172 milijarde kuna). No da bi svjetsko prvenstvo bilo vrijedno pažnje, treba 1, 39 trilijuna rubalja, upozorilo je Ministarstva sporta. To je otprilike isti iznos kao i za Olimpijske igre u Sočiju za koje su troškovi procjenjeni  na  1, 5 trilijuna rubalja (oko 282 milijarde kuna).

Vrijedno pažnje znači da se troškovi neće ograničiti samo na obveze koje je zadala FIFA: gradnja stadiona, centara za treniranje, rekonstrukcija zrakoplovnih luka i cesta koje vode do njih, što će se podmiriti iz državnog budžeta. Regije su zatražile novac za modernizaciju prijevozne, komunalne infrastrukture, željezničkih stanica, mreža cesta. Samara, naprimjer, želi izgraditi nove podzemne stanice (njezin financijski zahtjev iznosi 350 bilijuna rubalja (oko 65 milijardi kuna), što je više od četvrtine sveukupnog troška za prvenstvo).

Taj iznos još nije konačan te će vjerojatno još rasti jer gradovi, kao Nižni Novgorod, povećavaju svoje troškove i do tri puta više od planiranog.

Prema ocjenama agencije S&P, samo su četiri regije u stanju same financirati sve troškove: Moskva, Sankt-Peterburg, Tatarstan i Krasnodarski kraj. Za većinu drugih regija neophodni troškovi premašuju godišnji obim prihoda regionalnog budžeta: za Kaliningrad – više od tri puta, za Samaru – gotovo dvostruko. Te dvije regije neće moći financirati čak ni trećinu neophodnih objekata, ako državni budžet ne da sredstva koja će pokriti 70% izdataka. Ako vlada plati 50%, 8 od 11 regija mogli bi se snaći s preostalim financijskim obvezama, smatraju u S&P.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu