Skrivene stijene Sibira

Sundrun Pillars, stijene koje se nalazi duboko u sjevernom Sibiru, slučajno je otkrio biolog i fotograf Aleksander Krivošapkin 2016-ste godine kada je letio helikopterom iznad sibirske površine. Fotografirao ih je potom i ruski avanturist i fotograf Sergej Karpuhin.
– Ovo je gotovo jedno od posljednjih neotkrivenih mjesta na planetu. Stijene su visoke 20-30 metara, ali postoje i mnoge zasebne stijene – rekao je Karpuhin čija su zapažanja i fotografije zaintrigirali jednog austrijskog penjača, Killiana Fischhubera. Zbog toga je odlučio krenuti u pustolovinu po Sibiru.

Ekspediciju je sastavio Killian Fischhuber (35) jedan je od najboljih profesionalnih planinara na svijetu s rekordnih pet osvojenih naslova u boulder penjanju (sportsko penjanje uz nisku stijenu bez uporabe užeta). Osim njega u ekspediciji su sudjelovali nijemac Robert Leistner, ruskinja Galja Terenteva koja je služila kao prevoditeljica te još četvero lokalnih ljudi. Krenuli su u listopadu ove godine na put u tundru Sibira, ali kako nije moguće pronaći lokaciju koristeći se samo GPS-om Fischhuber je odlučio stupiti u kontakt s Karpuhinom, koju mu je dao točnu lokaciju stijena.

Tim je letio iz Moskve u Jakutsk. Iz Jakutska su došli do Belaje Gore, brodom su plovili oko 200 kilometara rijekom Indigirkom i nakon nekoliko dana pješačenja po tundri došli do stijena. Fischhuber se penjao na samo 12 stijena, a mnoge još nisu ni taknute.
„Penjanje je bilo vrlo zahtjevno, a kvaliteta kamena pogoršavala se što smo išli više prema vrhu. Ponekad je izgledalo stvarno mekano” – zaključio je Fischhuber.
Na karaju Fischhuber je rekao da postoje stotine ili tisuće tih stijena i to onih koje smo vidjeli svojim očima, a zbog fotografija iz zraka znamo da postoje područja s još više njih. Potencijal je ogroman, ali zasigurno će biti teško doći tamo.

Izvor: Večernji list

 

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu