Sergej Sobyanin pobijedio na izborima za moskovskog gradonačelnika

Vd gradonačelnika Moskve, Sergej Sobyanin je pobijedio na izborima za gradonačelnika u ruskom glavnom gradu. Prema Moskovskom izbornom povjerenstvu, nakon prebrojavanja 99,64 posto glasačkih listića na biračkim mjestima, Sobyanin je dobio 51,32 posto glasova.

Blogger Alexei Navalny  je dobio 27,27 posto, Ivan Melnikov (Komunistička partija) – 10.71posto.Lider Yabloko frakcija Sergej Mitrokhin – 3,52 posto, Mihail Degtyarev (LDPR) – 2,86 posto, Nikolaj Levichev (Pravedna Rusija) – 2,79 posto.

Alexei Navalny, koji je osvojio drugo mjesto na izborima, rekao je da on ne priznaje izborne rezultate. Prema njegovu mišljenju,  treba se provesti drugi krug izbora. To je bio predvidljiv ishod glasovanja.

Glasovanje je održano u 80 ruskih regija u nedjelju 8. rujna. Rusi su birali i čelnike osam regija – Vladimir Moskva Magadan, Trans-Baikal i Khabarovsk teritorij, Republika Khakassia, Chukotke, te glavni grad, Moskva. U Ingušetiji i Dagestan republikama, lokalni zastupnici izabrani od čelnika republika.

Osim toga, 8. rujna, izbori su održani u zakonodavnim skupštinama 16 regija, kao i čelnici osam upravnih centara. Predstavnici 54 političkih stranaka sudjelovali na izborima.

Izbor gradonačelnika Moskve je dobio najviše pažnje u trenutnoj predizbornoj kampanji, što i ne čudi uopće, s obzirom na koncentraciju liberalnih medija u glavnom gradu.

Alexei Navalny i njegov tim provodili su vrlo agresivnu kampanju. Do kraja kampanje, Navalny je bio prisutan doslovno posvuda.

Kako se bližio dan izbora bio, taktika Navalny tima je bila više nego očigledna, pa su čak pokušali objaviti izmišljene rezultate glasovanja. Prema rezulatima tih anketa drugi krug bi bio neizbježan jer su predviđale da Sobyanin ima 46 posto, a Navalny 35 posto glasova.

Rezultati izlaznih anketa istraživačkih agencija pokazale su da neće biti drugog kruga glasovanja.  Prema njima, Sergej Sobyanin bi dobio 52 do 56 posto, a Alexei Navalny 29 posto glasova.

Glasovanje 8. rujna, s gledišta promatrača i raznih političkih snaga, gotovo je besprijekorno.

Navalny je rezultat može se činiti na prvi pogled čvrst, jer je dobio više glasova nego što su sociolozi predvidjeli. No, ako netko pomnije analizira brojke, Navalny nije postao “kandidat svih Moskovljani“, jer je dobio podršku od nešto više od 630 tisuća birača od ukupno više od sedam milijuna birača u Moskvi.

Pristaše gradonačelnika Sergeja Sobyanin su bile sigurne u njegovu pobjedu. Mnogi od njih nisu išli na izbore. Osim toga, mnogi Moskovljani su radije proveli dan izvan grada. U svakom slučaju Sergey Sobyanin je pobijedio u prvom krugu.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu