Sedam čarobnih dvoraca Rusije koje nećete naći u turističkim vodičima

Jeste li maštali o šetnji kroz dvorac iz bajke ili crtanog filma? Nemojte misliti da je taj san neostvariv.

1. Voroncovljev dvorac u Alupci

alupka Sedam čarobnih dvoraca RusijeVoroncovljev dvorac u podnožju planine Aj Petri pretrpio je metamorfozu iz engleskog arhitektonskog stila u maurski, pa čak i u arapski. Ova rezidencija je izgrađena 1848. godine i od tada do revolucije 1917. u njoj su živjele tri generacije plemenite obitelji Voroncov. Unutrašnjost je raskošna. Ovdje je, između ostalih, boravio i Winston Churchill za vrijeme konferencije na Jalti 1945. godine.  Dođite u svibnju i lipnju kako biste mogli prošetati po parku u stilu talijanske renesanse.

2. Dvorac Djulber u Jalti

jalta-djulber Sedam čarobnih dvoraca RusijePetar Nikolajevič, stric posljednjeg ruskog cara Nikole II., bio je toliko očaran arhitekturom Bliskog istoka i zemalja Magreba da je po povratku sa svog proputovanja naredio da mu se izgradi dvorac prema njegovim vlastitim skicama. Danas je Djulber elitni sanatorij Jalte.
Prizore iz bajki Istoka mogu vidjeti i turisti. Od Keja Jalte do sanatorija vozi autobus, a unutar dvorca se organiziraju ekskurzije.

3. Masandrovski dvorac na Krimu
massandrovskij-dvorec Sedam čarobnih dvoraca RusijeMasandrovski dvorac podsjeća na dekoracije iz bajki o Pepeljuzi. Prava lepeza epoha i stilova: arhitekti raznih razdoblja i nacionalnosti pristupili njegovoj izgradnji, ali nisu stizali realizirati svoje projekte. Vladari su se odmarali u ovom zamku. Car Aleksandar III. htio je od dvorca napravi lovačku kućicu, a sovjetski lider Josif Staljin pretvorio je arhitektonski spomenik u državni ljetnikovac. Dvorac je udaljen 5 km od Jalte, na stanici “Gornja Masandra” (rus. “Verhnjaja Massandra”). Možete stići redovnom linijom minibusa i trolejbusom.

4. Škola “Obično čudo” u Joškar Oli

skola-joskar-ola Sedam čarobnih dvoraca RusijeObična škola u Joškar Oli postala je zamak “iz bajke” zahvaljujući naporima biznismena Sergeja Mamajeva. Sergej je htio ispuniti želju svojoj ženi, a ona je željela raditi kao učiteljica u školi u koju bi djeca dolazila sa zadovoljstvom. Čarolija je, po svemu sudeći, uspjela. Od 1998. do 2001. godine graditelji su podigli dvorac za male prinčeve i princeze, i to s bazenom i teretanom, pa čak i s vlastitim konjičkim sportskim centrom – sve u viteškom duhu.

5. Kiricki dvorac u Rjazanjskoj oblasti

kirici-rjayanj Sedam čarobnih dvoraca RusijeDvorac je udaljen 50 km od grada Rjazanja. Projektirao ga je ruski arhitekt Fjodor Šehtelj. Ovo bajkovito imanje je proslavilo mladog arhitekta, ali je zato tijekom 1910-ih dovelo do prosjačkog štapa svoga vlasnika, grofa von Derviza. U “Kirickom zamku” ili ljetnikovcu obitelji von Derviz smješten je sanatorij za djecu oboljelu od tuberkuloze kostiju. Odnedavno je ulazak u ovo zdanje zabranjen, te zato budite spremni kule iz bajke promatrate s određene distance.

6. Dvorac”Garibaldi” u Samarskoj oblasti

garibaldi-samara Sedam čarobnih dvoraca RusijeNa obali Kujbiševskog jezera (koje se popularno zove i Žiguljovsko more) u selu Hrjaščovka u Samarskoj oblasti uzdiže se dvorac “Garibaldi”, budući turistički kompleks. Turisti će moći odsjesti u kraljevskim odajama već 2018. godine, a trenutno građevinari dotjeruju dvorac. Svratite da se fotografirate u srednjovjekovnom ambijentu. Ako vam više odgovara aktivan odmor, poslušajte savjet lokalnih surfera i prijavite se u školu jedrenja na dasci “Snaga vjetra”, a punkt “Pijani rt” (“Pʹânyj mys”) osigurat će vam svu neophodnu opremu.

7. Dvorac-tvornica u Moskvi

dvorac-moskvaNamjena ovog zamka u dolini rijeke Jauz nije nimalo bajkovita. Ovdje je tijekom 1930-ih bila tvornica električnih lampi, a danas su u zdanju smještene poslovne prostorije stilizirane kao galerije. Tu su i kafići, fotografski ateljei i manji proizvodni pogoni. Po hodnicima ovog zamka podignutog u stilu “industrijske gotike” možete se voziti i biciklom. U prvobitnoj zamisli arhitekte Georgija Jevlanova figurirale su visoke kule i ukrasni prozori-rozete, ali taj projekt nije realiziran. Međutim, čak i ova “pojednostavljena” varijanta se upečatljivo izdvaja među ostalim znamenitim gotičkim zdanjima Moskve.

Izvor: www.wish.hr

Želite li upoznati sve ljepote Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

« Vrati se na prethodnu stranicu