Sberbanka ostvarila blagi rast dobiti

Ruski bankovni div Sberbank bilježi blagi rast neto dobiti u drugom tromjesečju te povećanje rezervacija za loše zajmove. Neto dobit je iznosila 86 milijardi rubalja (2,6 milijardi dolara), što je za 3,5 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine, a na ime rezervacija za loše kredite banka je izdvojila 30,9 milijardi rubalja, što je približno 15 puta više nego u prošloj godini kada su iznosile samo 2,1 milijardu rubalja. Udio loših zajmova iznosi 3,2 posto, jednako kao i krajem 2012., dok je stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 u drugom tromjesečju smanjena na 10,5 posto, s 10,9 posto koliko je iznosila krajem prvog tromjesečja 2013.

Iako u Sberbanci prognoziraju da će u ovoj godini ostvariti neto dobit u od 370 do 390 milijardi rubalja, analitičari te planove smatraju preoptimističnim, s obzirom na usporavanje aktivnosti u ruskom gospodarstvu koje je u drugom tromjesečju poraslo svega 1,2 posto.

Naime, rusko ministarstvo gospodarstva početkom tjedna ponovno je, drugi puta ove godine, snizilo procjene rasta. Procjene govore p rastu od 1,8 posto u ovoj godini, dok je ranijom prognozom predviđan rast od 2,4 posto. Kao glavne razloge za snižavanje prognozi u ministarstvu navode slabljenje izvoza i osobne potrošnje. Takva situacija, po ocjeni analitičara, mogla bi dodatno ojačati pritiske na tamošnje potrošače i otežati im otplatu zajmova.

Inače, rezultati poslovanja Sberbanke, koja se oslanja na potrošačko kreditiranje u uvjetima slabe korporativne potražnje za kreditima, uglavnom su u skladu s očekivanjima tržišta a odražavaju izloženost te banke u državnom vlasništvu na usporavanje ruskog gospodarstva.

 

« Vrati se na prethodnu stranicu