Rusko gospodarstvo pada u ponor?

Da li je ruska ekonomija skliznula u recesiju ili je to “sigurna” stagnacija. Razlika između stagnacije i recesije je beznačajna i tehničke je prirode, no spor oko terminologije također ima političku dimenziju.

Možemo reći sa sigurnošću da se gospodarstvo postupno, ali kontinuirano usporava. Ovaj proces je u tijeku od 2011.

Prema podacima savezne državne statistike, indeks bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju 2013. je porastao za 1,2 posto na godišnjoj razini. U drugom kvartalu 2012, rast BDP-a iznosio je 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2011. U prvom tromjesečju 2013, rast BDP-a je usporio na 1,6 posto.

Zamjenik ministra za gospodarski razvoj Andrej Klepach rekao je da se stručnjaci iz Ministarstva još uvijek nadaju pozitivnom trendu u trećem tromjesečju. On je priznao da su informacije o preliminarnoj procjeni gospodarskog rasta u drugom tromjesečju koje je objavio Rosstat bili gori od očekivanih. U travnju je Ministarstvo očekivalo rast od 2,1 posto u drugom tromjesečju. Korigirana travanjska prognoza Ministarstva za godišnji rast BDP-a je 2,4 u odnosu na prethodno projiciranih 3,6 posto.

Za sada Ministarstvo nije revidiralo svoju prognozu za treći kvartal koji odražava očekivani rast od 2,5 posto. No, slaba dinamika prethodnih mjeseci ostavlja male šanse za postizanje tog rezultata. Prema nekim vodećim pokazateljima, gospodarstvo pada. PMI indeks poslovne aktivnosti objavljen od strane HSBC pao je ispod 50 bodova, što je znak ekonomske krize.

Međunarodna tvrtka za istraživanje Capital Economics navodi da je na temelju rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, ruska ekonomija ušla u recesiju. Budući da ne postoje konačni podaci iz Rosstata, možemo pretpostaviti da ćemo vidjeti klasičnu recesiju, odnosno, pad u gospodarstvu za dva uzastopna tromjesečja. Nema sumnje da će Rosstat i ekonomske institucije odgoditi očitovanje o ovoj neugodnoj stvari što je dulje moguće. Oni razumiju bolje nego bilo tko drugi da je spori rast uslijed povećanja cijena nafte i rast rudarstva  iscrpljen.

Ministar Ulyukayev nije odbacio reviziju “Strategije 2020.” “Bez velikih promjena u institucionalnom okruženju teško je računati na činjenicu da će rast biti znatno veći od ostatka svijeta u prosjeku,” rekao je ministar.

Stručnjaci iz Capital Economics potvrđuju da je slaba dinamika BDP-a povezana s padom potrošnje i investicija. Mogućnosti za manevre u kratkom roku postoje samo na razini monetarne akcija. Na primjer, smanjenje stope inflacije može imati pozitivan utjecaj na realni dohodak i povećane potrošnje.

Međutim, ova opcija se čini previše apstraktnom. Najvažniji čimbenik koji izaziva inflaciju je povećanje cijena zbog politike oko prirodnih monopola koji ih ograničavaju samo na riječima. Planirana inflacija za godinu je 5,6 posto. Od početka godine do kolovoza inflacija je dosegnula 4,5 posto, što znači da je malo vjerojatno da će se zadržati unutar navedenih granica do kraja godine.

Rast proračunskih rashoda mogao bi poboljšati statistike, ali prema riznice, opći proračunski rashodi su se smanjili za 1,4 posto na 5,9 trilijuna rubalja. Godišnji plan prihoda je implementiran s 48,6 posto, što također nije dobar pokazatelj.

« Vrati se na prethodnu stranicu