Ruski zastupnici o pravima homoseksualca na roditeljsku skrb

Zastupnik državne Dume iz zastupničkog kluba Ujedinjene Rusije Zhuravlev tvrdi da nedavno uvedenu zabranu promicanju netradicionalnih spolnih odnosa prema maloljetnicima treba proširiti i na obitelji. Stoga, homoseksualni roditelji nemaju pravo na odgoj djece.

U objašnjenju zakona stoji da bi netradicionalne spolne orijentacije jednog ili oba roditelja mogle postali dovoljan razlog da se obojma oduzmu njihova roditeljska prava, uz pojašnjenje „da bi stupanje jednog od roditelja u spolni kontakt s osobom istog spola moglo imati velike negativne posljedice za psihički razvoj djeteta.“

Izmjene bi se trebale primjenjivati na one čije obitelji su već propale zbog netradicionalnih kontakata jednog od supružnika i također na obitelji u kojima se netradicionalan sex otvoreno prakticira od strane jednog od roditelja. U slučajevima kada žena jednostavno sumnja da njen suprug održava  netradicionalne seksualne odnose, sud i Istražno povjerenstvo (ruska top agencija za provedbu zakona u rješavanju posebno važnih i rezonantnih slučajeva), bi takvu tvrdnju istražili.

Trenutno, ruski zakon nalaže da je alkoholizam, uživanje droga, smišljen zločin protiv djetetova života i dobrovoljno odbijanje brige za dijete dovoljna osnova za lišavanje roditeljskih prava.

Za sada su zastupnici vrlo skeptični oko te  inicijative. Olga Batalina, zamjenica u Odbora za obitelj i djecu Dume, poručila je kako bi umjesto traženja novih razloga za razdvajanje i slom obitelji, više trebalo razmišljati o tome kako očuvati da djeca ostanu uz roditelje. Batalina je također istaknula da Rusija priznaje samo tradicionalni brak, a sve ostale vrste odnosa su izvan pravne sfere, pa time i ne mogu biti regulirani od strane države.

Zastupnici Komunističke partije su spremni razgovarati ako Zhuravlev pristane osobno pratiti netradicionalne spolne prakse u obitelji, te predstaviti službeno izvješće o rezultatima takvog praćenja.

U dokumentima u prilog zakonu, Zhuravlev se oslanja na istraživanje koje je proveo Mark Regnerus, izvanredni profesor na Sveučilištu Texas u Austinu. Regnerus tvrdi da su djeca ljudi koji imaju homoseksualne veze manje samouvjerena, manje vjeruju da su ravnopravna s drugima od djece  heteroseksualnih roditelja (60-70 posto u odnosu na 90 posto). Osim toga, Regnerus tvrdi da su djeca homoseksualnih roditelja pokazala tri puta veću učestalost VD (25 posto od 8 posto), pet puta veća suicidalne tendencije (25 posto od 5 posto) i tri puta veću razinu “nesposobnosti da ostanu vjerni partneri “(40 posto prema 13 posto).

Ugledni ruski aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejevim rekao je novinarima da nije mogao vjerovati da je donji dom mogao odobriti zakon ili da je mogao biti potpisan od strane ruskog predsjednika.

“Predsjednik je rekao da prava osoba homoseksualne orijentacije nisu povrijeđena u našoj zemlji. Takve inicijative stvaraju neželjene napetosti između Rusije i Zapada. Ovo je provokacija protiv ruske vlasti“, rekao je Aleksejevim.

Predsjednik Vladimir Putin je u više navrata odbacio optužbe da su nedavne zakonske inicijative u Rusiji bile diskriminirajuće prema homoseksualcima. U najnovijem intervjuu za Associated Press i Rusije Channel One, Putin je rekao da je imao “apsolutno normalne odnose” s predstavnicima LGBT pokreta dodajući da radi s takvim osobama, a ponekad im čak daje i državne  nagrade.

Predsjednik Predsjedničkog vijeća za ljudska prava, Mihail Fedotov, rekao je kako je novi zakon bio katastrofa i pokušaj da se dobije popularnost kroz napuhavanje nebitnih, ali spornih problema.

“Možda bismo trebali uzeti vozačke dozvole svih ljevorukih ljudi? Oni su ljevoruki a automobilski su upravljači na lijevoj strani, to mora biti teže za njih voziti. To je katastrofa kad je pitanje koje je na 30. mjestu po važnosti uzdignuto na vrh društvene svijesti i napuhano na veličinu globalne kataklizme, jer nakon toga ne znamo što učiniti s njom,” rekao je aktivist za ljudska prava.

« Vrati se na prethodnu stranicu