Ruski turoperatori traže da se stranim turistima produži valjanost dobivenih ruskih viza.

Kako bi se povećao broj stranih turista nakon što prođe kriza izazvana virusom COVID-19, Udruženje ruskih turističkih agencija (ATOR) poslalo je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova i FSB Ruske Federacije, da se poduzmu mjere koje bi omogućile stranim turistima da iskoriste već plaćene i dobivene vize za Rusiju ,a koje nisu iskorištene zbog širenja pandemije koronavirusa.

U zahtjevu se navodi, da nakon zatvaranja granica 150 tisuća stranih turista nisu iskoristile svoje putovanje po Rusiji. Navedeni podaci se odnose na sva putovanja već unaprijed ugovorena putovanja koja su se trebala održati do srpnja.

Radi se o otkazanim turističkim aranžmanima, krstarenjima, izletima , te poslovnim događanjima u Rusiji.

ATOR naglašava, da  organizatori putovanja iz cijelog svijeta, donose odluke o odgodi putovanja na kasnije datume, kako bi ispunili svoje obveze prema turistima.

“Zabrinutost ruskih organizatora putovanja, pri donošenju takve odluke , je valjanost viza za Rusiju. Stranci dobivaju kratkoročne vize na datume putovanja, koje uzrokovane  višom silom sad neiskoristive. Shodno tome, tisuće stranaca koji su planirali putovati u Rusiju, u slijedeća 2-3 mjeseca, neće moći odgoditi svoje putovanje na kasniji datum, bez da ishode nove vize , što značajno povećava troškove putovanja ” naglašeno je u pismima  Udruženja ruskih turoperatera , ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i FSB Ruske Federacije.

ATOR kaže , da će potreba za ponovnim ishođenjem rusih viza , većini turista biti povod za otkazivanje putovanja u Rusiju, što će prouzročiti ogromne gubitke za rusku turističku industriju, te smanjenju broja stranih turista slijedećih nekoliko godina. “Slika Rusije, kao svjetski popularne turističke destinacije , koju naša država i profesionalni rad turoperatera stvara godinama, bit će znatno narušen” navodi se u priopćenju Udruge turističkih agencija.

U pismima se navodi da su brojne europske zemlje već najavile produljenje kratkoročnih viza za ulazak u Rusiju s jednim ulaskom, koje nisu mogle koristiti zbog širenja virusa, kako bi mogle odgoditi putovanja bez dodatnih financijskih troškova nakon normalizacije epidemiološke situacije u Rusiji i Svijetu.

 
ATOR, koji zastupa interese većine ruskih turoperatora koji rade na području receptivnog turizma, traži od Ministarstva vanjskih poslova i FSB-a Ruske Federacije da poduzmu simetrične mjere i omoguće stranim državljanima da uđu u zemlju s vizama u roku od godinu dana nakon završetka pandemije uzrokovane COVID-om 19.

“Ova će odluka postati značajna podrška ruskoj turističkoj industriji, kao i nizu industrija koje se odnose na turizam”, zaključuju u ATOR-u.

Izvor: tourdom.ru

« Vrati se na prethodnu stranicu