Ruski rubalj se vraća među najbolje valute svijeta

Ruski rubalj se vraća među najbolje valute svijeta

Ruski rubalj se vraća među najbolje valute svijeta. Od početka veljače do početka travnja 2015., ruski rubalj porastao je za 22,3 % što ga čini jednom od najjačih svjetskih valuta, izjavio je glavni analitičar UFS IC-a Aleksej Kozlov. Stručnjaci još uvijek nisu uvjereni da će ovo impresivno jačanje rublje postati dugoročni trend: u prosincu 2014. ruski je rubalj izgubio pola svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar i euro.

Ruski rubalj se vraća među najbolje valute svijeta

Dobici od strane ruske valute bili su veći od rasta cijena nafte u svijetu,  to je trend koji rubalj obično pomno prati. U istom razdoblju, cijena Brent sirove nafte porasla je samo 9,8 posto, s 53 dolara na 58,2 dolara.

Prema Kozlovu, porast rublja se može uvelike pripisati interesu ulagača u visoku dobit koja se akumulirala razvojem tržišta. Do dobitaka je došlo nakon što je ruska valuta izgubila oko polovice svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar i euro u prosincu 2014. godine.

Korisne činjenice

Konstantin Korishchenko, zamjenik šefa Odjela burze i financijskog inženjeringa na Ruskoj predsjedničkoj akademiji Nacionalnog gospodarstva i javne uprave, koji snažno utječe na fiskalnu politiku ruske vlade, rekao je da je kombinacija nekoliko povoljnih čimbenika u posljednjih nekoliko tjedana uvjetovala porast rublje. Rekao je i kako je odluka Ruske središnje banke da se odobri 30 milijardi dolara vrijednih deviznih kredita bankama i da se smanji ključna kamatna stopa 17-14 %, bila ključni čimbenik, zajedno s napetostima u istočnoj Ukrajini.

“Sve ovo učinilo je ulaganje u rusku rublju i njena sredstva još primamljivijim”, rekao je Korishchenko.

Grčki posao

Anton Sorokow, analitičar u Finam ulaganjima, kaže da će ruska valuta nastaviti jačati i dalje ako cijene nafte porastu, a postoje i jasni znakovi da će sankcije protiv Rusije biti ukinute.

Među ostalim pozitivnim čimbenicima istaknuo je sporazume sa individualnim članicama EU, uključujući i obećanje o investicijama u Rusiju koje su dogovorene prilikom sastanka grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi 8. travnja. “Cjelokupna situacija u Ukrajini trenutno se čini stabilnom, tako da se čini da nema osnova da se retorika između SAD-a i EU zaoštri”, dodao je Soroko.

Kozlov se slaže da je Centralna banka, koja je razvila monetarnu politiku kojom je ograničila svoju promjenjivost, uvelike zaslužna za jačanje rublje. U isto vrijeme, dodaje, unatoč dobicima sa strane rublja, nije došlo do značajnijeg povećanja investitorskih interesa za rusku enokomiju.

Stručnjaci još uvijek nisu uvjereni da će ovo naglo jačanje rublje postati dugoročni trend. “Tvrdnje da vrijednost rublje više ne ovisi o cijeni nafte nisu baš primjerene. Točnije, možemo govoriti o različitim razinama tečaja rublja/cijena nafte za 2015. godinu”, rekao je Korishchenko, bivši potpredsjednik ruske središnje banke.

Dodao je i da je pravac u kojem su išle međunarodne cijene nafte, bio nejasan: nuklearni dogovor koji je sklopljen sa Iranom slao je pozitivne signale, dok se sukob sa Jemenom negativno odrazio. Stručnjaci tvrde da ruska ekonomija ostaje preopterećena temeljnim problemima.

“Nedostatak kapitala iskusnih banaka; manjak ekonomskog rasta; nastavak trenda porasta funkcije državnog sektora u ekonomiji- svi ovi čimbenici mogu samo izazvati zabrinutost i suzdržan optimizam za vrijednost nacionalne valute u budućnosti”, rekao je Korishchenko. Ako ne dođe do porasta cijena nafte i odljev kapitala iz Rusije ostane na istoj razini, izgledi za tečaj rublja u 2016. godini biti će znatno lošiji nego u 2015. godini.

Cjelokupna slika tečaja rublja izgleda mnogo bolje nego prije nekoliko mjeseci, ali da bi se ovaj pozitivni trend nastavio, vlada bi trebala pokrenuti mehanizam tržišne ekonomije umjesto da se samo nada porastu cijena nafte, zaključio je bivši zamjenik predsjednika Centralne banke.

 

Izvor: Ruski vjesnik

Želite li posjetiti Rusiju i zemalje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, ponuditi uslugu transfera te pružiti svu potrebnu podršku u vezi putovanja.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Atlantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu