Ruski Gazprom razmišlja o aktivnijem korištenju rublje u inozemnim plaćanjima

Ruski plinski div Gazprom razmišlja o aktivnijem korištenju ruske rublje u financijskim transakcijama s inozemnim partnerima, prenosi u ponedjeljak ruski list Vedomosti izjave Gazpromova glasnogovornika Sergeja Kuprijanova.

Gazprom Neft također razmatra mogućnost da njegovi kupci ubuduće isporučeni plin plaćaju u eurima, umjesto u američkim dolarima, prenijela je ranije ruska agencija Itar-Tass izjave izvršnog direktora Gazprom Nefta Aleksandera Djukova.

“Dogovorili smo se s našim kupcima o mogućoj konverziji ugovora u eure. Gotovo svi, preciznije rečeno 95 posto kupaca, potvrdili su spremnost prebacivanja na plaćanje u eurima”, kazao je Djukov a prenosi Itar-Tass.

“U nejasnoj situaciji po pitanju sankcija razmišljali smo o različitim scenarijima, uključujući određene alternativne planove. U osnovi nije nemoguće provesti konverziju ugovora iz američkih dolara u eure i one iz eura u rublje. Naravno da treba ispitati efikasnost toga stava i ovo pitanje ostaje otvoreno što se mene osobno tiče”, dodao je čelnik Gazprom Nefta.

Inicijativu o hitnom prijelazu na naplatu izvoza u rubljima pokrenuo je predsjednik uprave VTB banke Andrej Kostin, navode Vedomosti.

“Isporuke Gazproma, Rosnefta i Rosoboronexporta (ruski izvoznik oružja) dosežu oko 230 milijardi dolara godišnje, odnosno 44 posto ukupno robnog izvoza”, prenosi taj list njegove izjave.

Kostin je dodao da su mu Gazpromov čelnik Aleksej Miller, Rosneftov predsjednik Igor Sečin i glavni direktor ruske državne tehnološke korporacije Rostec Sergej Čemezov redom kazali da su spremni prebaciti se na plaćanja u rubljama, piše ruski poslovni dnevnik.

Izvor: www.business.hr

Trebate li pomoć u planiranju putovanja u Rusiju, ishođenju viza za Rusiju, avionskim kartama ili smještaju u Rusiji – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje agencije rado će Vam pomoći i pružiti svu potrebnu podršku, jer putovanje u Rusiju počinje s Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu