Ruski bankarski forum u Zadru

Ruski bankarski forum u Zadru

Od 11. do 14. rujna u Zadru održan je 8. Rusko-bankarski forum – forum najvećih ruskih bankara. Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je: Nova arhitektura bankarskog sistema Rusije te njezina konkurentnost u regiji Srednje i Istočne Europe.

Ruski bankarski forum u Zadru

Ovaj događaj iznimno je važan za razvoj investicijske klime u Hrvatskoj jer Rusija zauzima visoko mjesto na rang-ljestvici vanjskotrgovinskih partnera. Posljednjih je godina robna razmjena između Rusije i Hrvatske iznosila približno 1,5 milijardi dolara godišnje. Sama činjenica da se Forum već po treći put odvija u Hrvatskoj potvrđuje dobre gospodarske odnose i uspješnu suradnju te je cilj daljnja suradnja i otvorenje ruskog tržišta za hrvatske gospodarstvenike i u budućnosti.

Od velike je važnosti za jačanje suradnje dviju zemalja i dolazak Sberbanke na hrvatsko tržište. Nadalje, hrvatska farmaceutska industrija već je dobro afirmirana u Rusiji a u planu je i proširenje asortimana prehrambene industrije.

Problemi interakcije u uvjetima geopolitičke nestabilnosti banaka Srednje i Istočne Europe u Rusiji, konkurentnost ruskih banaka u Srednjoj i Istočnoj Europi, ključni faktori u aktivnostima ruskog bankarskog sustava u okvirima pogoršanja ekonomske i političke situacije u svijetu, neke su od tema predavanja ovogodišnjeg Foruma.

Izlagači na forumu dotakli su se i problema vojnih sankcija Zapada i Rusije.

U Forumu sudjelovali su predstavnici Banke Rusije, Državne Dume i Vijeća Federacije Ruske Federacije, ministarstva i državnih tijela, voditelji ruskih banaka, poznati znanstvenici i stručnjaci iz područja ekonomije, te predstavnici bankarskih udruženja Europe i ZND-a. Konkretnije Robert Markarjan veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Luka Burilović predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Garegin Tosunjan predsjednik Udruženja ruskih banaka, Vasilije Pozdnišev zamjenik predsjednika Banke Rusije te Jakov Despot predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. Kao domaćin u otvaranju ovog Foruma sudjelovao je Dražen Grgurović – zamjenik predsjednika Gradskog vijeća.

Dalje su na forumu izlagali sljedeći referenti: Olga Raminskaja, voditeljica Uprave organizacije za nadzornu djelatnost Rosfinmonitoringa, Pavel Medvedev, pučki pravobranitelj za financije Rusije, Valerij Kardašov, prvi zamjenik predsjednika uprave banka Transportni, Zoran Babić, voditelj odjela za dugoročno financiranje uvoza i turizma Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Vladimir Andrianov, direktor odjela za stratešku analizu i razradu Vnešekonombanka, Aleksandar Turbanov, izvršitelj dužnosti Predsjednika neprofitne organizacije Auditorska komora Rusije te drugi predstavnici ministarstava i državnih tijela, šefovi banaka, poznati znanstvenici i stručnjaci u oblasti ekonomije.

Osim službenog Foruma i predavanja članovi ruskog bankarskog kluba imali su na raspolaganju i bogati turistički aranžman. Grupa je tako imala priliku uživati u razgledavanju Zagreba – hrvatske metropole te Zadra, gdje su i noćili i to u poznatom hotelu Iadera***** u Punta Skali. Svoj boravak su obogatili s dva izleta – na Plitvičkim jezerima i Kornatima. Glavni organizator turističkog obilaska navedenih mjesta i znamenitosti te smještaja i organizaciju svega potrebnog (program, smještaj, prijevoz, konferencijske dvorane, izleti…) za ovaj bitni događaj osigurala je turistička agencija Atlantis Travel.

Kako su svi članovi i sudionici Foruma bili više nego zadovoljni ovogodišnjom organizacijom Foruma i Hrvatskom kao prekrasnim mjestom za održavanje ovakvog skupa već sada su započeli planovi za iduću godinu kada bi se Forum trebao održati u Istri.

 

 

« Vrati se na prethodnu stranicu