Ruska vojska u Italiju prebacila suvremeni kompleks aerosolne dezinfekcije “Orlan”?

“Orlan” je u naoružanje ruske vojske uveden 2015. godine i predstavlja noviju varijantu “sanitarnog topa” TMS-65U. Zahvaljujući njegovoj konstrukciji sredstvo se može primijeniti u najsloženijim uvjetima eksploatacije. O učinkovitosti ovog sredstva najbolje svjedoči podatak da je u stanju za jednu minutu u potpunosti dekontaminirati 90 četvornih metara prostora. “Orlan” je 2016. godine sudjelovao u likvidaciji epidemije antraksa koja se dogodila u Jamalskoj regiji.

Ovaj sustav je namijenjen za učinkovitu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na kućištu kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice.

Ovo mu omogućuje učinkovitu upotrebljivost u najsloženijim uvjetima ekspoloatacije. Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 četvornih metara prostora u jednoj minuti. Zahvaljujući svojim gabaritima “Orlan” bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76. Posada koja upravlja cijelim sustavom sastoji se od tri člana.

Njegova primjena je zabilježena početkom kolovoza 2016. godine prilikom suzbijanja antraksa na području Jamalske regije.

Ovaj stroj je “mlađi brat” specijalnog sovjetskog kompleksa za toplinski tretman i dezinfekciju naoružanja i vojne tehnike TMS-65U.

TMS-65U na stražnjem dijelu kamionske platforme ima turbomlazni motor VK-1 koji se inače nalazio na lovačkim avionima MiG-15 i MiG-17, ali i na bombarderima tipa Il-28. Pomoću ovog sustava vojska je u stanju na vrlo brz i učinkovit način izvršiti čišćenje vozila od kemikalija ili stvaranje snažnih dimnih zavjesa kojima se pokriva kretanje trupa na bojištu.

Njegova učinkovitost je zaista impresivna. Naime, jedan TMS-65U može za samo sat vremena dekontaminirati prostor od gotovo 5 četvornih kilometara.

Autor: Russia Beyond

Izvor: https://hr.rbth.com/

« Vrati se na prethodnu stranicu