Ruska tehnologija za svijet

Prošle godine Moskva je na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne tehnike prodala različito oružje za sumu veću od 12 milijardi američkih dolara. Ali isporuka gotovih proizvoda nije jedina stvar koju Rusija može predložiti svjetskom tržištu. U inozemstvo se isporučuju i ruske tehnologije, na čijoj bazi ostale zemlje stabiliziraju proizvodnju vlastite produkcije.

Ruski motori RD-180 za kozmičke rakete srednje klase postali su povod za krupnu istragu američke antitrust službe. Dvije američke tvrtke, United Launch Alliance (ULA) i Orbital Sciences posvađale su se zbog toga što jedna ne dozvoljava drugoj da u Rusiji nabavlja motore potrebne za rakete„Antares” koje obavljaju letove unutar programa NASA.

Za ruske raketne tehnologije bila je zainteresirana Francuska. Francuzi su među prvima od ruskog KB „Fakel” naručili sustav vertikalnog lansiranja za svoj pomorski PVO raketni kompleks Crotale Naval. Ruski „now how” sastoji se u tome što se rakete kompleksa S-300/400, na čijoj osnovi je proizveden i francuski sustav, lansiraju vertikalno uvis iz kontejnera i već u zraku se navode preko radio-kanala u pravcu cilja. Time se drastično smanjuje vrijeme reagiranja, i to skoro 6 puta u usporedbi sa zapadnim analozima koji moraju razvijati lansirne sustave u pravcu cilja. Osim toga, na taj način se u potpunosti isključuju takozvana “mrtva područja” u obrani kroz koje mogu probiti rakete protivnika.

Postoje primjeri posudbe ruskih tehnologija u avio-industriji. Moskva i Kijev već 15 godina ne mogu razriješiti sudbinu zajedničkog projekta vojno-transportnog aviona AN- 70. Njegova originalnost sastoji se u turboventilatorskim motorima D-27 s koaksijalnim elisama. Zbog njih, ovaj stroj može polijetati i slijetati na kraće uzletno-sletne piste.

Vojno-tehnički potencijal ruskih tvrtki i ne zaostaje za američkim i europskim. Postoje područja u kojima je Moskva spremna posuditi tehnologije od drugih (npr. u optici i elektronici), ali postoje i one u kojima je i sama spremna s kolegama iz svijeta podijeliti svoje resurse i iskustvo.

Za pitanja o vizama za Rusiju, putovanjima u Rusiju, organizaciji raznih seminara, sajmova i sl. u Rusiji možete se obratiti agenciji Atlantis Travel.

« Vrati se na prethodnu stranicu