Ruska regija Kemerovo potpuno zabranjuje strana posvajanja

Zakonodavno tijelo u rudarskom području Kemerovo je glasovao da se potpuno van zakona stavi posvajanja djece od strane stranaca. Kemerovo je prva regija u Ruskoj Federaciji koja uvodi tako radikalnu mjeru.

Službeni komentari centralne vlasti su da je “rješenje problema donošenja ruskih građana unutarnje pitanje ruske države.”

Razlozi su, objašnjavaju neki od zastupnika Kemerova, Jedan od zastupnika Kemerovo, brojna izvješća o kršenju prava djece koju su posvojile strane obitelji, o okrutnom postupanju, pa čak i nasilnoj smrti takve djece. A jedan od ciljeva zakona je i spriječiti kupovinu i prodaju posvojene ruske djece putem interneta.

Trenutno su na snazi dvije slične zabrane o posvajanju u Rusiji, zabrana posvajanja od strane američkih građana, temeljem punomoći američkih organizacija, koji je stupio na snagu krajem prosinca 2012., dok je zabrana posvajanja od strane stranih istospolnih parova uvedena početkom srpnja ove godine.

Osim toga, ruske vlasti zagovaraju bilateralne sporazume s drugim zemljama kojima se regulira posvajanje. Ovi dokumenti odobravaju ruskim dužnosnicima neku kontrolu nad sudbinom usvojene djece koja se smatraju ruskim građanima prije punoljetnosti, a nakon toga mogu sami odabrati državljanstvo.

Nekoliko ruski dužnosnika također predlaže zabrane usvajanje ruske djece u zemljama u kojima su legalizirani istospolni brakovi, no taj prijedlog nije prihvaćen.

Početni čin zabrane američkih posvojenja izazvao je val prosvjeda ruskih masovnih medija, na internetu, a ponekad i na ruskim ulicama. Protivnici ove mjere je ističu da će se na taj način uskratiti desecima tisuća ruske siročadi šansa za bolji život preko oceana, dodajući da su američki građani često posvajali bolesnu djecu koja su imala vrlo male šanse za usvajanje kod kuće.

Pristaše zakona ukazuju na činjenicu da su američke vlasti bile iznimno voljne dopustiti ruskom diplomatskom osoblju da nadgleda istragu slučajeva okrutnog postupanja, a ponekad čak ubojstava usvojene ruske djece u američkim obiteljima.

Kada je zabrana uvedena , ruski zakonodavci su išli na usvajanje niza amandmana za pojednostavljenje internih postupaka posvajanja s ciljem povećanja državne kvote za usvajanje.

« Vrati se na prethodnu stranicu