Ruska autoindustrija pred krahom zbog slabe rublje

Ruska autoindustrija pred krahom zbog slabe rublje

Ruska autoindustrija

Ruska autoindustrija pred krahom zbog slabe rublje. Oštar pad rublje mogao bi rusku autoindustriju dovesti do kolapsa. Zbog oslanjanja na inozemne proizvođače automobilskih dijelova, a uslijed razlike u valutnim tečajevima, proizvođači su prisiljeni na podizanje cijena automobila kako bi nadoknadili troškove. Takvo što, u konačnici, ruske proizvođače čini nekonkurentnima na inozemnom tržištu.

Nakon što se gotovo desetljeće bilježio rast prodaje veći od 10 posto, ruska se autoindustrija sada smatra novom žrtvom ekonomske krize za koju su zaslužni pad cijena nafte i teret zapadnih sankcija. Prodaja automobila na ruskom tržištu prepolovljena je u odnosu na vrhunac između 2012. i 2013. kada je Rusija zauzela mjesto ispred Njemačke kao najvećeg europskog tržišta.

Jedan od razloga su rezanje plaća i broja zaposlenih te rast cijena hrane za više od petine, što je oslabilo kupovnu moć. Istovremeno, ruski je izvoz automobila pao za 27 posto u prvih šest mjeseci ove godine. Tečaj prema dolaru trenutno je na 65 rubalja, dok je prije tri godine bio na 30 rubalja. Time je uvoz dijelova dvostruko skuplji, a proizvođači poput Volkswagena i Forda više od polovice dijelova koje koriste za izradu automobila uvoze iz inozemstva.

Julija Dičenkova, direktorica Mazdina zastupnika za rusko tržište, kaže kako su ruski proizvođači “dosegli točku u kojoj je daljnja revizija cjenika neizbježna”.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Planirate li poslovno putovanje u Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a – obratite se agenciji Atlantis Travel. Stručno i uslužno osoblje rado će Vam pomoći u pronalasku i rezervaciji smještaja, povoljnih avionskih karata, brzo i jednostavno izdati vizu za Rusiju, te pružiti svu potrebnu podršku na putovanjtu.

…jer putovanje u Rusiju počinje u Alantis Travel-u

« Vrati se na prethodnu stranicu