Rusija završava testiranje cjepiva Covid-19

Završna faza testiranja cjepiva Covid-19 – Rusija bi mogla biti prva zemlja na svijetu s programom masovne imunizacije

Druga faza ispitivanja ruskog cjepiva protiv koronavirusa završit će se 3. kolovoza, da bi odmah uslijedila treća, međunarodna faza. Ako testiranje bude uspješno, to bi bilo prvo učinkovito Covid-19 rješenje masovne proizvodnje.

Cjepivo, koje je razvio moskovski institut za epidemiologiju Gamalei u suradnji s Ministarstvom obrane, uskoro će započeti klinička ispitivanja u inozemstvu.

“Treća faza se neće odvijati samo u Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama”, rekao je Kirill Dmitriev, šef Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), “Očekujemo da ćemo dobiti regulatorno odobrenje za početak upotrebe ruskog cjepiva u kolovozu i rujnu”
Dmitriev je također objasnio da Rusija planira proizvesti 30 milijuna doza cjepiva u zemlji tijekom 2020. godine, a potencijalnih 170 milijuna i više će biti napravljeno u inozemstvu. RDIF trenutno pregovara sa Saudijskom Arabijom o povećanju proizvodnih kapaciteta.

U razgovoru za Reuters, šef RDIF-a nazvao je domaći ruski proizvod “možda prvim cjepivom koje je odobreno na svijetu.”

15. srpnja rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da, nakon 28 dana ispitivanja, nijedan ispitivač cjepiva nije imao “ozbiljnih štetnih nuspojava, zdravstvenih problema, komplikacija ili opasnih reakcija.”

Izvor: https://www.rt.com

« Vrati se na prethodnu stranicu