Rusija zabranila prosvjede tijekom Zimskih olimpijskih igara

Uz ostale mjere sigurnosti tijekom Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2014., ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se zabranjuju bilo kakvi prosvjedi i ograničava pristup u grad, što je zazvalo zabrinutost javnosti.

Zimske olimpijske igre održat će se od 7. veljače do 23. ožujka, a Paraolimpijske od 7. do 16. ožujka.

Edikt uključuje sigurnosne mjere, kao što su ograničen pristup u Soči za vrijeme Olimpijskih igara. Tako će od 7. siječnja do 21. ožujka u grad moći ući samo automobili s lokalnim registracijskim tablicama, vozila hitne pomoći i oni akreditirani od strane organizatora Olimpijskih igara.

U tom će razdoblju u Sočiju biti zabranjena sva okupljanja, mitinzi, demonstracije, marševi i stakete  koji nisu dio Olimpijskih igara ili na Paraolimpijskih.

Osim toga, Uredba uvodi “kontrolirane zone” koje uključuju olimpijske objekte, luke, željezničke postaje i posebne prometne kontrolne točke za provjeru stvari ljudi koji ulaze u grad.

Dekret također zabranjuje  prelazak automobila preko granice s Republikom Abhazijom, koja se nalazi nekoliko kilometara od Olimpijskog parka.

Sigurnosni aspekt na Zimskim olimpijskim igrama je prioritet ruske vlade obzirom na blizinu regije Sjevernog Kavkaza, koja je bila svjedokom nasilne povijesti islamističke pobune.

Džihadisti su već zaprijetili. Naime, u srpnju je putem video obraćanja čečenski islamistički militantni i lider islamističke pobune na sjeveru Kavkaza, Doku Umarov pozvao militante da koriste bilo koje metode kako bi omeli ZOI 2014. .

Neki zagovornici prava su rekli da uredba ima za cilj spriječiti prosvjede protiv novog ruskog zakona koji zabranjuje gay propagandu usmjerenu na maloljetnike.

Gay aktivist Nikolaj Alekseev rekao je kako vjeruje da je novi zakon neustavan i on namjerava osporiti zabranu u ruskom Vrhovnom sudu sljedeći tjedan. “Vjerujemo da je mjera protuustavna … no, malo je vjerojatno da će ruski sudovi stati na našu stranu. Ali mi ćemo iskoristiti sva sredstva, sve do Europskog suda za ljudska prava, čak i ako u vrijeme donošenja odluke Igre budu gotove“ rekao je Alekseev.

“Funkcioniranje po normalnim zakonima može biti suspendirano predsjedničkim ukazom, ako postoji elementarna ugroza, ili rat. Da li ZOI u Sočiju zadovoljavaju koji od tih kriterija? “, pita se Alekseev. “Kakvo lice  želimo pokazati svijetu? Je li to Rusija kao otvorena, demokratska države? Ili je to izlet u Sovjetsku prošlost, u Moskvu ’80-tih? Zašto ljudima nije dozvoljeno da izraze svoje mišljenje? “, dodaje Alekseev.

 „Po mom mišljenju edikt je proturječan ustavu. No, to neće puno značiti, jer će se poštovati u svakom slučaju“, smatra  Pavel Chikov iz Ruske skupine za ljudska prava Agora.

Popularni bloger iz Sočija, Aleksandr Valov, napisao je kako će taj zakon  transformirati odmaralište Soči u Olimpijski koncentracijski logor.

Odgovarajući na međunarodnu zabrinutost zbog zakona o gay propagandi, zamjenik ruskog premijera Dmitrij Kozak je u pismu Međunarodnom olimpijskom odboru poručio da će Rusija poštovati odredbu Olimpijske povelje protiv diskriminacije bilo koje vrste.

Predsjednik Međunarodnog Olimpijskog Odbora (MOO) Jacques Rogge reagirao je rekavši da je „utješen“ ruskim osiguranjem. “Mi ćemo obavijestiti sada sve nacionalne Olimpijske odbore i sve sportaše koji žele znati što ih čeka“, izjavio je Rogge  novinarima nakon obraćanja Općoj skupštini UN.

Ranije je MOO izjavio kako su dobivena obećanja od najviših vlasti u Rusiji, da  zakonodavstvo neće utjecati na one koji dolaze ili sudjeluju na Igrama.

No, unatoč tome, MOO ima svoja pravila za Igre, kojima se sudionicima ne dopuštaju bilo kakve političke geste.

Međunarodni pravilo je primijenjeno tijekom nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva održanog u Moskvi, kada je švedska skakačica Emma Green Tregaro oslikane nokte u duginim bojama u znak potpore pravima gay zajednice morala prelakirati crvenim lakom za nokte nakon upozorenja iz glavnog tijela atletskog saveza, IAAF-a.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je kako su kontroverze oko zakona  koji zabranjuje gay propagandu prema djeci  izmišljene od strane medija. Obećao je kako prava ni sportaša ni posjetitelja na ZOI u Sočiju  neće biti povrijeđena.

Propisi, doneseni u Rusiji 30. lipnja, uvode kazne za propagandu netradicionalnih spolnih odnosa  prema maloljetnicima, uključujući i onu u medijima i na internetu.

Kritičari zakona kažu da diskriminira seksualne manjine, kao što ostavlja otvorenim pravno tumačenje za procesuiranje tužbom bilo koga za izražavanje potpore LGBT pravima.

Međutim, ruski zastupnici kažu kako zakon ne namjeravaju kršiti prava homoseksualaca, nego zaštititi maloljetnike od propagande netradicionalnih seksualnih odnosa.

« Vrati se na prethodnu stranicu