Rusija u grupi BRICS

Moskva predlaže osnivanje tajništva BRICS-a, razvojne banke, banke za poravnanja, kriznoga fonda i primanje u članstvo islamske države, s ciljem da članice postanu novi svjetski centri moći.

„Zapad više neće moći održavati stabilni svjetski poredak, potrebni su novi centri utjecaja u svjetskoj politici i ekonomiji, a najveća komparativna prednost Rusije u vremenima koje dolaze njezina su politička i vojna snaga“, stoji u dokumentu ‘Rusija u grupi BRICS. Strateški ciljevi i kako ih postići’“. Dokument bi trebao biti temelj kompleksnoga programa članstva Rusije u BRICS-u kako bi ubrzala ekonomski razvoj i osnažila međunarodne i političke pozicije te zemlje. U njemu je jasno naznačeno kako Rusija percipira BRICS kao alternativni centar moći u postkriznome svijetu. Autori dokumenta poručuju kako je nužna uspostava alternativnih centara moći u svjetskoj politici i gospodarstvu. “Nade kako će Zapad pronaći interne rezerve i sam uspostaviti stabilan svjetski poredak sve su tanje”, smatraju.

Ističe se kako svaka država BRICS-a već ima jake pozicije: Kina – gospodarstvo, Brazil – potencijal prirodnih resursa i ekologije, Indija – jak demografski i znanstveni potencijal te Južnoafrička Republika – geostratešku poziciju kao vrata Afrike. Najvećim prednostima Rusije autori dokumenta vide njezinu političku i vojnu moć. No, problem je što i dalje svaka država na svjetskoj pozornici samostalno promovira svoje interese. “Rusija smatra kako BRICS ima mnogo veći pregovarački potencijal i više prilika za lobiranje interesa i inicijativa država članica na međunarodnoj sceni”, ističe se u dokumentu. BRICS je trenutno usredotočen na ekonomska pitanja, no u Moskvi smatraju kako bi bilo probitačno osnažiti političku moć Rusije unutar te grupe. U tome smislu dokument ponovno naglašava ideju, koja je postala sastavnica svih ruskih vanjskopolitičkih dokumenata, kako je nedopustivo uplitanje u unutarnja pitanja država i korištenje međunarodnih institucija, ponajviše Vijeća sigurnosti UN-a, za svrgavanje “neprimjerenih” vlada u raznim državama.

Konkretne mjere za jačanje utjecaja te BRISC-a su: osnivanje, najprije virtaulnog, a potom i stvarnog tajništva BRISC-a, razvojne banke s kapitalom od 50 milijardi dolara i sjedištem u Moskvi, banku za međunarodna poravnanja između država BRICS-a za plaćanja u nacionalnim valutama i poseban protukrizni fond s kapitalom od 240 milijardi dolara. Države BRICS-a mogu i trebale bi zajednički rješavati i sigurnosna pitanja poput borbe protiv širenja nuklearnog oružja, cyberkriminala, terorizma, droge i piratstva, ali i ekoloških problema. Kako bi se ojačao međucivilizacijski potencijal grupe Moskva predlaže primanje islamske države poput Indonezije ili Turske.

« Vrati se na prethodnu stranicu